Zapečená mrkev smákemMákem proti civilizačním nemocem. To, co nás v dnešní době trápí nejvíce, dokáže mák potlačovat a často i léčit. Ať už je to nespavost, deprese, bušení srdce nebo špatná nálada. Preventivně působí i proti infarktu a nemocem cévní soustavy. Mák totiž významně působí na centrální nervovou soustavu a snaží se nás dostat do jakési duševní rovnováhy. Dále také snižuje krevní tlak a pomáhá odbourávat stres. Bylo prokázáno, že obsažená kyselina olejová zlepšuje paměť a je dobrou prevencí karcinomu prsu.

Více najdete ve Speciálu Bylinky 10 – MÁK (žádejte v říjnu v trafice) nebo kdykoliv online v eshopu.


Tip z redakce: Zapečená mrkev s mákem

Zapečená mrkev smákemPřísady: 650 g mrkve, 1 pórek, 300 ml pomerančové šťávy, 2 lžíce medu, 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, 1 lžíce máku, 1 stroužek česneku, pepř, sůl, provensálské koření
Příprava: Mrkev s pórkem nakrájíme na proužky a povaříme v osolené vodě. Necháme okapat a dáme do mělké zapékací nádoby. Smícháme pomerančovou šťávu, med, česnek, provensálské koření, tymián a nalijeme na zeleninu. Podle chuti osolíme a opepříme. Přikryté zapékáme asi 30 minut. Poté posypeme mákem a podáváme. Jako příloha se hodí přimíchaná rýže.