Ukázka z červencových Bylinek: Výroba domácí kosmetiky – Divizna malo/velkokvětá

Divizna je mocnou bylinou, kterou má většina z nás spojenou s kašlem. Květy divizny jsou v čaji výborným prostředkem podpory vykašlávání a léčí dokonce i bronchiální astma, ale o jejím využití v kosmetice ví málokdo. Přitom ji můžeme použít do pestré palety našich domácích produktů.

PredplatneDivizna malo/velkokvětá – (Verbascum thapsus/densiflorum) je mohutnou dvouletou bylinou. V prvním roce svého života vytváří růžici velkých, při zemi sedlých, až stříbřitě plstnatých listů. Listy mohou dorůstat až do půl metru. Na podzim většina listů odumírá.

Na jaře následujícího roku vyrůstá ze br-7-2017-maketastředu růžice až dvoumetrová lodyha se střídavými, opět stříbřitě plstnatými listy a bohatým hroznem žlutých květů. Plodem je vícesemenná tobolka.

Oba druhy divizny rostou zejména na kamenitých stráních, divizna velkokvětá se ale často pěstuje a v zahradách tvoří dominantní bylinu, která je v době květu navíc obsypaná včelami. Květ divizny obsahuje saponiny, sliz, třísloviny, flavonoidy, stopy éterických olejů, mastné substance a karbohydráty.

Sběr

K léčebným účelům sesbírají plně rozkvetlé květy, které se sbírají dopoledne a suší se na plném slunci, jinak má květ tendenci hnědnout. Skladujeme je nejlépe ve sklenicích s přiléhavým víčkem a hlavně v temnu. Pro kosmetické účely se využívá i list, a to čerstvý.

Použití

Olejový květový macerát je podle druhu použitého oleje vhodný pro každý typ pleti, pleť zklidňuje a oživuje. Spolu s jíly v maskách velmi dobře působí proti začervenání pleti a hojí vřídky. Ve starověku Římanky používaly vodní maceráty k oplachům vlasů. shutterstock_466018019Zejména plavé vlasy se po diviznové infuzi krásně lesknou.

Připravte si doma    

Olejový květinový macerát

Do čisté skleničky malinko namačkáme 24 hodin zavadlé květy divizny a zcela zalijeme olejem neutrální vůně. Velmi vhodný je dezodorizovaný mandlový olej nebo caprylis či cocosilicon. Necháme macerovat v temnu při pokojové teplotě 14 dnů za občasného protřepání. Po uplynutí doby macerace přefiltrujeme přes jemné plátno a květy vymačkáme. Postup je vhodné minimálně jednou zopakovat s čerstvou várkou květů. Hotový macerát uchováme v čisté lahvičce v temnu a chladu.

(…)

Text: Michaela Suchá

Zajímá vás více? Mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v červencovém vydání Bylinky revue a novém rozšířeném speciálu Zdravé recepty, které vyšly v pátek 30. června!fcb-banner-7-2017objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.