Správně zvolené koření někdy dokáže doslova zázraky. A proč ho nevyužít v náš prospěch, když si jím beztak denně přichucujeme jídlo. Důležité je však vědět, po jakém koření sáhnout.

Tajemství koření je především v obsažených éterických olejích. Podle druhu éterického oleje je pak koření buď ostré, svěží nebo nahořklé. Tyhle oleje ale neovlivňují jen to, jak koření chutná, ale mají velký vliv i na naše trávení. Kalorie se totiž pod vlivem éterických olejů přeměňují na tepelnou energii. Což v reálu pak znamená, že některé koření může tak moc urychlit trávení, že i po sytém jídle máme brzy hlad, aniž bychom vlastně věděli proč. A kteří „zabíjáci tuku“ jsou našimi nejlepšími spojenci?

Kari

Tohle koření obsahuje látky, které dokáží zabránit ukládání tuků. A nejen z jídla, ale umí proniknout i k lipidům do zásobáren tuku, a tam je ničit.

Chilli

Ďábelsky pálivá substance z chilli papriček. Za svou pověstnou ostrost může látka zvaná capsaicin. Svojí ostrostí se chilli významně podílí a spalování tuků. Skvěle vám chilli zachutná k zeleninovým pokrmům, bramborám nebo mletému masu.

Kmín

Obsahuje silice kavron a limonen. Díky tomu omezí hlad a dá se po něm tak zhubnout. Skvělý je v kombinaci se zelím nebo pečivem. Ideální je při vaření brambor, odstraňuje z nich zbytky jedovatých látek ze zelených a klíčících hlíz.

Černý pepř

Tyhle malé pálivé kuličky útočí na nadbytečná kila přímo vražedně. A to díky ostré subsansi piperin. Nejintenzivnějšího výsledku dosáhnete, když kuličky pepře těsně před konzumací pomelete. Bezvadné je tedy pořídit si domů mlýnek na pepř, abyste jej měli po ruce vždy čerstvý.

Zázvor

Ostré koření, které má za úkol odbourávat v těle toxické látky. Drceným zázvorem můžete nejen dochutit asijské polévky, ale výborný je například do sladkých sušenek. Ovšem pozor – díky jeho výrazné chuti s ním opravu šetřete!

Paprika

Nejen pálivá, ale i ta jemná je pro hubnutí ideální. Pozitivně totiž ovlivňuje metabolismus. Ideální je ke kuřecímu masu.

Kardamon

K hubnutí přispívá tím, že podporuje zažívací ústrojí a přispívá k odstranění plynů. Takže nafouklé břicho vám s tímhle kořením rozhodně nehrozí. V bylinkářství jej seženete i jako součást čajové směsi.

Skořice

I pro milovníky sladkého je tu koření, které pozitivně zahýbe s naším metabolismem. Udržuje ideální hladinu cukru v krvi, takže nás nikdy nepřepadne hlad. Pokud ji ale nechcete použít do jídla, pak můžete využít odvar se skořice a přilít si jej trochu např. do čaje či kávy.

Hřebíček

Zničí všechny tuky, které zkonzumujete. Nebojte se ho po jídle rozžvýkat nebo si jej přidejte jako doplněk k teplým nápojům.

 

Jarní akce: Předplaťte si Bylinky ještě dnes! Co všechno získáte?

✓  Roční předplatné Bylinky revue (12 čísel)
✓  Semínko konopí DÁREK ZDARMA
✓  Předplatné Zdravé recepty DÁREK ZDARMA (12 čísel)
✓  Sleva 47% oproti nákupu na stánku
  Dárkový certifikát ke stažení