Ukázka z jarní knížky Bylinky Revue

Na svátečním stole nesmí chybět ten nejdůležitější symbol jara – beránek. Jeho těsto je obdobné jako těsto jakékoli bábovky, kterou umícháte v jedné nádobě během čtvrt hodiny. Tím získáte základ, pak si beránka můžete samozřejmě ozdobit podle vaší představivosti – například polít čokoládovou či jinou polevou nebo jej posypat kokosem apod. I děti se do přípravy rády zapojí a pomohou.

Budete potřebovat:

  • 100 g oloupaných nasekaných mandlí
  • 180 g másla
  • 4 žloutky a 4 bílky
  • 200 g krystalového/třtinového cukru
  • 300 g polohrubé / celozrnné špaldové mouky
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • lžičku citrónové kůry

Postup:

Máslo nakrájíme na malé kostky a necháme ho změknout v pokojové teplotě, poté jej přendáme do mísy a přisypeme polovinu cukru spolu s cukrem vanilkovým. Směs vyšleháme do pěny, do níž ještě postupně zašleháme žloutky. V jiné nádobě vyšleháme z bílků a špetky soli polotuhý sníh, pak do něj přisypáme zbylý cukr a vyšleháme ho na sníh pevný.

Do utřeného másla se žloutky nejprve po částech vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Následně pak do hmoty vmícháme nahrubo nasekané mandle a sníh, jenž však přimícháváme po částech. Hmotu poté vlijeme do vymazané a vysypané formy, tu přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 200 ̊C. Pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 165 ̊C a pečeme ještě 30 minut.

Odklopíme zadní část formy a vpíchnutím špejle zkusíme, zda je beránek propečený. Necháme ho zchladnout ve formě, kterou zabalíme do vlhké utěrky. Pak beránka vyklopíme a necháme vychladnout úplně. Velikonočního beránka ozdobíme mašlí kolem krku, jako oči použijeme mandle a jako nos lískový oříšek.

Dobrou chuť!

Knížky Bylinky Revue, každý měsíc v prodejnách tisku.

Cena od: 599 Kč

Tel.: +420 225 985 225
SMS: +420 605 202 115
E-mail: bylinky@send.cz
Online aplikace ZDE