Ukázka z prosincových Bylinek: Známe nejlepší bylinky na nabuzení imunity

BR-12-2017-MAKETABylinky revue 12
Termín vydání: pátek 1. 12. 2017
Žádejte v prodejnách tiskuPredplatne

POZOR AKCE – zvýhodněné předplatné – platí jen do konce roku. Odešlete objednávku dnes a stíháte dodání před Vánoci.
ZDARMA: Kalendář 2018
ZDARMA: Zdravé recepty

Predplatne

Tel.: +420 225 985 225
(všední dny 08:00 – 18:00)

Během zimy na nás útočí ze všech stran různé choroby, které nám dokáží toto období poměrně dost znepříjemnit. Jednou z možností, jak se proti nim co nejvíce obrnit, je zvýšení imunity.

Rozhodně není třeba běžet hned do lékárny, pomoci si totiž můžete už jen zdravou stravou a vhodným pitným režimem.

Skvělými pomocníky na cestě ke zdraví vám budou i naše bylinky a různé druhy zeleniny, které se u nás běžně pěstují.

Zdravá strava, pitný režim a pohyb dokáží pravé zázraky, to už v dnešní době není žádné tabu. Pravdou je, že tyto tři aspekty hrají v otázce imunity opravdu stěžejní roli, proto je třeba upravit celkový životní styl. Díky tomu budete mnohem odolnější i v době, kdy není k dispozici příliš mnoho slunečního světla, všude řádí viry a bacily a čerstvá zelenina na zahradě je v nedohlednu.

Poklady naší země

Mezi bylinami a zeleninou běžně pěstovanými v České republice najdeme celou řadu zdravých pokladů, jež se vyplatí konzumovat nejen ve chvíli, kdy na vás začnou útočit zdravotní obtíže, ale během celého roku.shutterstock_548686462

Vždy se řiďte pravidlem sezónnosti, což znamená, že byste měli konzumovat v daném období takovou zeleninu a ovoce, které jsou zrovna k dispozici u místních pěstitelů. Během zimy sice lze nakoupit mnoho citrusových plodů, které jsou komerčně pěstovány na velkých plantážích, ale většinou nemívají valnou kvalitu a jsou ošetřovány syntetickými přípravky.

Raději se zaměřte na takové plodiny, které lze dlouhodobě skladovat nebo nakládat. Skvělé jsou například kysané zeleniny, česnek, cibule, křen a další pomocníci, kteří vydrží dlouho ve spíži nebo v chladném sklípku.

Velmi důležitá je také otázka kvality těchto potravin. Pokud si nakoupíte zeleninu pěstovanou běžným způsobem za použití syntetických hnojiv a postřiků, která se mnohdy sklízí v nevhodnou dobu a uchovává zcela nevhodným způsobem, bude mít úplně jinou hodnotu a obsah vitamínů a minerálů než zelenina, kterou jste si na zahradě vypěstovali sami nebo ji nakoupili od místních farmářů hospodařících na svých polích způsobem šetrným k přírodě.

(…)

Text: Lucie Peukertová

Zajímá vás více? Celý tento text a mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v prosincovém vydání Bylinky revue a Zdravých receptů, které vycházejí v pátek 1. prosince!FB-BANNER-1217-BR

objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.