Ukázka z nové jarní knížky Bylinky Revue

Těsto na mazance se tradičně zadělává na Bílou sobotu ráno. Existuje pak nespočet jeho variant, a to od obyčejných mazanců z kynutého těsta po tvarohové bochánky s mandlemi a rozinkami. Bochník se po vykynutí ještě nahoře nařízne do tvaru kříže, aby připomínal Kristovu oběť. Stále je také zvykem, že se v neděli na Boží hod velikonoční odnášejí mazance do kostela k posvěcení.

Budete potřebovat:

  • 1 balíček droždí (nejlépe čerstvého)
  • 100 g krupicového/třtinového cukru
  • 200 ml vlažného mléka
  • 200 g rozpuštěného másla
  • půl kila polohrubé mouky
  • 2 hrsti rozinek předem namočených ve 2 lžících rumu
  • půl sáčku vanilkového cukru nebo 1 vanilkový lusk
  • špetku soli
  • kůru z poloviny citrónu
  • 3 žloutky
  • 2 hrsti pokrájených oloupaných mandlí
  • 1 celé vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení

Postup:

Troubu předehřejte na 220°C. Než začnete, je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechejte jej vzejít.  Mezitím v míse smíchejte prosetou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem (vanilkovou dření), solí a citrónovou kůrou.  Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky, dvě třetiny mandlí a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo.

Těsto důkladně zpracujte, přikryjte a nechejte na teplém místě asi 2 hodiny kynout. Během kynutí těsto dvakrát propracujte. Po vykynutí dejte těsto na vál a vypracujte z něj dva bochánky, jež vložte na plech vyložený pečicím papírem a které nechte ještě asi 15 minut kynout. Mazance potřete vejci a posypte mandlemi, poté je dejte do trouby zprudka zapéct. Asi po 10 minutách snižte teplotu na 160 °C, pak do středu mazance občas zapíchněte špejli, a jakmile zůstane po vytažení čistá, máte hotovo. Po upečení mazance potřete rozpuštěným máslem.

Tip:

Všechny ingredience zpracovávejte v pokojové teplotě, včas si připravte hlavně máslo. Mléko můžete chvilku ohřát, ale musí být pouze vlažné, ne horké!

Nepodceňujte dobu kynutí, těsto musí odpočívat dostatečnou dobu.

Správná teplota v kuchyni by měla být asi 25 ̊C, dejte si pozor na průvan z otevřených dveří a oken.

Lepší informace o Bylinkách těžko najdete jinde. Píšeme poctivě a s láskou. Knížky Bylinky Revue, každý měsíc v prodejnách tisku.

Roční (12 čísel): 1099 Kč * Půlroční (6 čísel): 599 Kč * Dvouleté (24 čísel): 1999 Kč

Tel.: +420 225 985 225
SMS: +420 605 202 115
E-mail: bylinky@send.cz
Online aplikace ZDE