Hanka Zemanová v podzimním vydání Bylinky RevueBIOGURU
Hana Zemanová (ukázka z podzimní knížky Bylinky Revue)

V Česku snad nejznámější propagátorka biopotravin. Žije zdravým životem, zajímá se o nové trendy ve výživě a píše úžasné knihy plné skvělých receptů, které už byly nejednou oceněny. A žije přesně tak, jak sama hlásá, že je to nejlepší. Milá, štíhlá, sympatická. Biopekárna, bioobchůdek, biokuchařka, biorestaurace – to vše můžete spojit s jejím jménem. Seznamte se. To je Hanka Zemanová.

Hanko, začíná podzim – jak se máte, jak toto období prožíváte?

Tradičně mám moc ráda období sklizně, ale letos jsem navíc právě v těchto dnech zažívala obrovskou vnitřní radost z mé nové knihy – je to kniha, na které jsem pracovala tři a půl roku v obrovském nasazení. A tak teď, když ji držím v ruce, je to blaho na duši. Doufám, že mi ta vnitřní radost dlouho vydrží, protože podzim většinou každoročně snáším docela špatně.

Ale ta kniha vás určitě bude „hřát“ dál, takže můžete celý podzim odpočívat, ne?

Chtěla bych, aby to tak bylo, ale od chvíle, kdy jsme knihu dali do tisku jsem si ještě žádný velký klid a odpočinek neužila. Ze dne na den jsem se vrhla do dalších projektů, které čekaly už dlouho v řadě. Ale určitě teď nepracuji v takovém nasazení a užívám si krásné chvíle s naší tříletou Natálkou a konečně mám zase trošku času na dobudovávání naší zahrady a dozařizování našeho domu.

V té biorestauraci muselo být ale poměrně draho, ne? Vždyť ty suroviny nejsou nejlevnější, chodili vám tam vůbec nějací zákazníci?

Biopotraviny jsou dražší, protože odráží cenu kvalitních surovin. Pravá vanilka musí nutně být dražší než její umělá náhražka etylvanilin, který se běžně používá třeba v levných sušenkách. A lidí, kteří umí ocenit kvalitu, stále přibývá a i my jsme měli jak v obchodech tak v restauraci hodně zákazníků.

Po čase jste se s manželem rozhodli, že v Praze všechno „zabalíte“ a půjdete na venkov – co vás k tomuto rozhodnutí vedlo?

Vždycky jsme po životě mimo Prahu toužili. Všechen volný čas jsem trávili vždy na chalupě nebo někde v přírodě. Tempo velkoměsta nás vysilovalo a vyčerpávalo. My jsem oba strašní workoholici a venkov nás donutil zpomalit. Nic ale není zadarmo, takže mnoho věcí člověk musí obětovat, ale hodně jsme i získali. Ale zároveň si uvědomuji, že může přijít doba, kdy třeba kvůli dětem nebo naší práci budeme Prahu potřebovat častěji. Takže nic neberu jako definitivní řešení.

Co jste udělali s rozjetými podniky?

Prodali jsem je, trochu s bolavým srdcem, ale cítili jsme, že už nemáme sílu pracovat 7 dnů v týdnu 18 hodin denně.

Více najdete v podzimním vydání Bylinky Revue

ZAVÁDĚCÍ CENA: JEN 99,- Kč
PŘEDPLATNÉ ROK: JEN 296,- Kč
Objednávejte ZDE.