ROZCHODNICE RŮŽOVÁ (Rhodiola rosea)

Bylinka, jejíž účinky jsou podobné účinkům ženšenu, je používána více než 400 let. Dnes je pro své stimulační a harmonizační sexuální účinky nazývána zelenou viagrou.

Účinky

Kořen rozchodnice obsahuje flavonoidy např. tricin a rhodionin, glykosidy, sloučeniny rosiridol a rosiridin, organické kyseliny, silice, třísloviny, minerály mangan, měď, selen, zinek a vitamíny. Má stimulační účinky až o 60% vyšší než přípravky obsahující kofein. Má protistresové a antidepresivní účinky. Reguluje krevní cukr, harmonizuje srdeční činnost. Je silným antioxidantem a pomáhá předcházet nemocen vyššího věku.

Popis

Vytrvalá bylina s přímými, nevětvenými a dužnatými lodyhami dorůstající výšky i šířky až 30 centimetrů. Lodyhy jsou porostlé dužnatými sukulentními modrozelenými lístky vejčitého tvaru, na koncích zubatými. Vrcholičnatá květenství jsou složena hvězdicovitými květy růžové, zelené nebo žluté barvy. Oddenek rostliny silný a voní po růžích. Odtud druhové jméno rostliny. Používá se oddenek i nať. Pro léčivé účely se pěstuje. V přírodě se jedná o velmi ohrožený druh a je u nás chráněná.

Užívání

Nejúčinnější formou pro vnitřní užití je lihová tinktura. Je možné užívat drcený kořen i ve formě odvaru či nálevu/čaje samostatně nebo v bylinných směsích, nebo ve formě kapslí. Díky vysokému stimulačnímu účinku podporuje psychickou kondici a může se používat při Parkinsonově onemocnění, při špatné koncentraci a paměti, neurózách, při léčbě rakoviny, diabetu II. typu, ale také při intoxikaci organismu, otravách a po prožití traumatu.

Kontraindikace

Velké množství vypitého čaje může způsobit těžkou nevolnost, bolesti hlavy, podrážděnost, tlak na hrudi. Užívat ji nesmí těhotné a kojící ženy. Kontraindikována je u pacientů beroucí léky s obsahem barbiturátů.

léky na migrénu, antidepresiva a s tzv. betablokátory. Muži by měli dávat pozor v případě používání drmku jako koření s ohledem na snížení libida.

Tip – Čaje Bylinky revue

Čaj z kořene proti kašli: 2 čajové lžičky (2 až 5 gramů) rozkrájeného sušeného kořene přelijeme 1 litrem vroucí vody a necháme 5 minut stát. Přecedíme a pijeme 1 až 2 šálky denně.


Zdroj: Rodd T. a další autoři: Botanika, Nakladatelství Slovart, s. r. o, 2007. ISBN 978-80-7209-936-8

Henschel D.: Plané rostliny k jídlu, Granit, s.r.o., 2004. ISBN 80-7296-033-4