RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ

Hippophae rhamnoidesrakytník

Rakytník se používal již ve staré tibetské medicíně a v Mongolsku. Latinský název Hippophae znamená zářivý kůň, protože koně okusující jeho větve s plody měly krásnou a lesklou kůži. Rakytník je plodinou 21. století, je nazýván vitamínovou bombou a léčivé účinky má celá rostlina.

Účinky

Rakytníkové plody obsahují 20x více vitamínu C než pomeranče, dále provitamín A, vitamíny skupiny B, včetně kyseliny listové, vitamíny E, D, F, K, rutin, kyseliny, pektiny, třísloviny, draslík, železo, bór, mangan a až 9% oleje s obsahem omega 3,6 a 9 mastných kyselin. Olej má protinádorový, hojivý a antidepresivní účinek. Účinné látky jsou v celé rostlině jen v menším množství. Rakytník má antivirový, antibakteriální, detoxikační a imunitu posilující účinek.

Popis

Opadavý keř nebo strom dosahující výšky až 10m. Je dvoudomý, samičí rostliny tvoří kořenové výběžky. Větve jsou hustě olistěné a porostlé trny. Listy jsou stříbřitě zelené, krátce řapíkaté, úzké, celokrajné, kopinaté a dlouhé až 8cm, na větvích rostou střídavě. Samčí pupeny jsou až 2-3 krát větší než pupeny samičí. Samčí květy mívají také odlišnou barvu než samičí. Samičí jsou žlutavé, samčí mají zelenavě stříbřitou barvu. Kvete od března do května na loňských větévkách. Plodem je peckovice oranžové barvy a elipsoidního tvaru dozrávající v září. Roste na suchých místech a je mrazuvzdorný. Sbírá se plod a list v září v době zralosti.

Užívání

Rakytník se užívá vnitřně i zevně. Vnitřně lze plody konzumovat čerstvé, ale ne mnoho najednou, dají se zmrazit, zavařit, zpracovat dále na šťávu a olej. Listy se suší na čaj k běžné spotřebě nebo při nachlazení. Olej ze semen lisovaný za studena i olej ze zbytku plodů po vylisování šťávy léčí kožní onemocnění, popáleniny, omrzliny a podporuje hojení ran. Rakytníková šťáva se používá při žaludečních potížích, při chřipce, infekčních onemocněních, nedostatku vitamínů a při rekonvalescenci, protože rakytník zvyšuje imunitu.  Rakytník je součástí mnoha průmyslově vyráběných doplňků stravy na zvýšení imunity, včetně samotného zpracování rakytníku na šťávy, sirupy a oleje.

Kontraindikace

Nejsou známy.

Tip

Rakytníkový olej ze slupek plodů: zbytky plodů po odšťavení usušíme a pomeleme na kávovém mlýnku. Vzniklou drť vložíme do sklenice a zalijeme kvalitním olivovým nebo slunečnicovým olejem tak, aby olej přesahoval drť o 3cm. Dobře uzavřeme a necháme sklenici na slunečném místě 3 týdny. Občas promícháme. Po uplynutí 3 týdnů přefiltrujeme a uložíme do lahviček z tmavého skla na chladné místo. Používá zevně.


Zdroj: Staňková-Kröhnová M.: Bylinky pro děti a maminky, Grada Publishing a.s. 2009. ISBN 978-80-247-2312-9
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rakytn%C3%ADk_%C5%99e%C5%A1etl%C3%A1kov%C3%BD 28. 9. 2017