Rakytník se k léčbě všelijakých nemocí používal již ve starém Řecku, kde si vysloužil označení „třpytící se kůň“, a i po všech letech je stále fenoménem. Bobule rakytníku totiž obsahují obrovské množství vitamínu Cposilují imunitní systém a zároveň příznivě působí na dýchací cesty. Olej z rakytníku má pak blahodárné účinky na pokožku těla, jelikož je vhodný nejen na ošetření popálenin, ran a ekzémů, ale dokonce i na hojení hemeroidů. V oblasti hlavy pak rakytník působí dokonce omlazujícím efektem, a to tak, že podporuje růst vlasů.

Doporučujeme:

Rakytníkový džem

 Budete potřebovat:

  • bobule rakytníku
  • cukr krystal
  • zavařovací sklenici

Postup na džem za studena:

Do sklenice postupně vkládáme bobule a cukr a kombinujeme jejich vrstvy jednu s druhou. Každou z nich vždy stlačíme, aby se nám toho do sklenice vešlo co nejvíce, a snažíme se je uspořádat tak, aby poslední vrstvou ve sklenici byla ta cukrová. Plnou sklenici pak uzavřeme a postavíme na slunné místo, ideálně k oknu. Džem necháme 7 dní zrát a nakonec jej uložíme do tmy a chladu. Potom už zbývá ta nejlepší část, a to ochutnávání a pojídání téhle dobroty!

A kolik bobulí a cukru že je na rakytníkový džem potřeba? Rada je snadná – obojího přiměřeně. Vše se odvíjí od velikosti sklenice, podle ní pak volíme vhodné množství ingrediencí.


Zvýhodněné předplatné knížek Bylinky revue nebo Šaman, nyní s krásným dárkem ZDARMA.

Akce! Zvýhodněná cena jen do konce roku.