Název: Speciál bylinky 12 – RAKYTNÍK

Digitální časopis ZDE


Z obsahu: Rady bylinkáře
Děděk kořenář se stal už naším stálým spolupracovníkem. A tak samozřejmě ani jeho typické povídání nesmí v tomto Speciálu chybět. Rakytník je vitaminová bomba a Dědek sám to jen potvrzuje. Navíc přidává celou řadu návodů a rad.
Chcete-li si je přečíst, pak máte možnost na str. 4-5

Univerzální všelék
Rakytník je neskromně nazýván rostlinou budoucnosti. Jeho jediná oranžová bobulka totiž obsahuje denní doporučenou dávku tohoto blahodárného vitaminu. Mimo to ale obsahuje i celou širokou škálu biologicky aktivních látek, které maximálně prospívají našemu zdraví. Pomáhá posilovat imunitu, je to podpůrný prostředek při nádorových onemocněních, v rekonvalescenci po chemoterapii a ozařování. Stimuluje trávení, léčí kašel, a stimuluje krevní oběh. Jeho olej má výborné regenerační účinky, podporuje růst tkání, vlasů, hojení ran, popálenin, bércové vředy i hemeroidy. A co ještě rakytník umí?
To se dozvíte na str. 6-7

Rakytník na zahradě
Patří mezi okrasné keře. Je to dřevina, které se bude dařit i na neúrodné a devastované půdě. Velmi rychle se rozrůstá, proto je vhodné dát ho buď do rohu zahrady nebo raději rovnou těsně za zahradu. Ale určitě si jej zasaďte. Rakytník je ceněná léčivka i exotický druh ovoce. Zamilujete se do něj a budete chtít mít ho doma. A můžete. Pěstování rakytníku není žádná věda a my vás o tom přesvědčíme. A taky prozradíme, jak nejlépe jej pěstovat, aby se mu u vás dařilo.
Více na str. 8-9

Vyrobte si s námi
Omlazující krém nebo raději pořádnou domácí šťávu s poctivým medem? My jsme za vás vyzkoušeli obojí. Vyrazili jsme na sběr rakytníku a pak jsme se s ním v redakci „poprali“. Šťáva zmizela rychlostí blesku a krém stále ubývá. Navíc jsme pro vás srovnali cenu domácí výroby a té z obchodu. Budete velmi příjemně překvapeni.
Přesné návody čtěte na str. 10-11

Rakytník v kuchyni
…aneb spousta vitaminů na talíři i ve sklenici. Džem, med nebo raději antivirový likér? Naučíme vás ty největší dobroty, které z rakytníku můžete vytvořit.
Ty nejlepší ozkoušené rakytníkové recepty můžete nastudovat na str. 12-13.