Připravte si dobroty ze sušených bylin

BR-12-2017-MAKETABylinky revue 12
Termín vydání: pátek 1. 12. 2017
Žádejte v prodejnách tiskuPredplatne

POZOR AKCE – zvýhodněné předplatné – platí jen do konce roku. Odešlete objednávku dnes a stíháte dodání před Vánoci.
ZDARMA: Kalendář 2018
ZDARMA: Zdravé recepty

Predplatne

Tel.: +420 225 985 225
(všední dny 08:00 – 18:00)

V posledních letech bývá prosinec poměrně blátivý, a proto je někdy těžké udržovat si v této pochmurné atmosféře veselou mysl.

Naštěstí nám k tomu mohou napomoci bylinky, které jsme si nasušili přes léto.

Mateřídouška zažene nachlazení

Jednou z nejoblíbenějších bylin, kterou jsme mohli nasbírat v létě, je mateřídouška obecná (Thymus serpyllum). Tato rostlina je významná pro svůj obsah thymolu a jeho silné antiseptické účinky zevně prokrvující pokožku. Mateřídouška se používá v lidovém léčitelství při kašli, zánětu průdušek nebo poruchách trávení. Má i uklidňující účinky.

Vynikající recept, kde mateřídoušku využijeme, je prohřívací pečený čaj.

Přísady: 2 hrušky, šťáva z jednoho citrónu, 1 pomeranč, 1 ks skořice, 1 hrnek vody, hrst třtinového cukru, 1 lžíce hřebíčku, 5 polévkových lžic výluhu z mateřídoušky

Příprava: Ovoce opláchneme a zbavíme slupek (a jádřinců hrušek), pomeranč zbavíme i tenké bílé slupky. Ovoce nakrájíme na malé kostičky o velikosti cca 1,5 centimetru (velikost můžete měnit), vše dáme do pekáčku a pokapeme citrónem, přidáme cukr, vodu, rum, skořici a hřebíček. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme 60 minut (během pečení ovoce promícháváme). Mezitím si horkou vodou vymyjeme sklenice, do nichž poté budeme čaj dávat. Po 60 minutách přidáme výluh z mateřídoušky a vše dobře promícháme a naplníme připravené sklenice.

(…)

Text: Eva Straková

Zajímá vás více? Celý tento text a mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v prosincovém vydání Bylinky revue a Zdravých receptů, které vyšly v pátek 1. prosince!FB-BANNER-1217-BR

objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.