Plody, které nejlépe chutnají po přemrznutí

BR-01-2018-MAKETA_se-stínem-s-bilym-pozadim-v-JPGBylinky revue 1/2018
Termín vydání: 29.12.2017
Žádejte v prodejnách tisku

Predplatne

Tel.: +420 225 985 225
(všední dny 08:00 – 18:00)

Mráz nemusí být v případě sklizně ovoce vždy na škodu. Zatímco některé plody nízké teploty poškodí, u jiných mohou značně vylepšit chuť nebo je změkčit tak, že jsou konečně poživatelné.

Přejití mrazem je zvláště důležité u některých druhů drobného ovoce, jako jsou mišpule, trnky nebo třeba rakytník. Seznamte se s těmito zdroji vitamínů a minerálních látek, jež se ve velkém uchovávají i po tepelném zpracování.

Nízké teploty pozitivně ovlivní hlavně ty plody, které jsou během léta nebo podzimu, kdy obvykle získávají svojí typickou barvu, tvrdé nebo chuťově příliš nezajímavé na to, abychom je v tomto období zpracovávali. Bývají buď příliš tvrdé, obsahují málo chutné šťávy, nebo jsou trpké.

Po přemrznutí se ovšem poměry mezi obsaženými látkami změní. V mnohých případech se zvýší množství cukru a změní se celkově konzistence, jak tomu je shutterstock_90554485hlavně u mišpule obecné, která je na podzim prakticky nepoživatelná.

Mezi druhy ovoce, u nichž je vhodné nechat plody přemrznout, patří i planě rostoucí dřeviny, jejichž význam oceňujeme hlavně v posledních letech.

Vyzkoušejte některé recepty na zpracování plodů trnky obecné, brusnice brusinky nebo růže šípkové. Budete překvapeni netradiční chutí a vysokým obsahem vitamínu C, který je v některých případech obdivuhodně stabilní i po tepelném zpracování.

(…)

Text: Lucie Peukertová

Zajímá vás více? Celý tento text a mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v lednovém vydání Bylinky revue a Zdravých receptů, které vyšly v pátek 29. prosince!FB-BANNER-0118-BR

objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.