Patří mezi nejsladší ovoce na světě a jeho chuť je sametově karamelová. Na rozdíl od běžných sladkostí však Čerimoja dodá tělu i spoustu cenných látek a je zdravá.

BUTTON-PREDPLATNEČerimoja (anglicky cherimoya) pochází z Jižní Ameriky, kde roste zejména v Andských údolích Ekvádoru a Peru. Pěstovali ji již staří Inkové. Nejvíce se pěstuje především v subtropických horských oblastech, dnes především ve Středomoří.

Jde o stálezelený keřovitý strom dosahující výšky až šest metrů. Rostlina má tmavě hnědou kůru, která je u mladých rostlin hladká a u starších pak vrásčitá. br-1-2017-maketaVětve jsou sametové, listy světle zelené, oválné a jemně ochmýřené. Směrem ke špičce se zužují. Květy jsou trojlaločné a vyskytují se ve skupinách po dvou či více. Mají tmavě hnědou, žlutou nebo purpurovou barvu.

Plody jsou zelenohnědé, kulaté, protáhlé či srdcovité. Mají výraznou kresbu a mohou mít osm až dvanáct centimetrů, výjimečně dokonce až dvacet. Ty největší mohou mít na váhu i dva kilogramy. Uvnitř plodu je bílá, narůžovělá či nažloutlá dužina, máslově měkká, která se jí a je velmi lahodná. Dužina obsahuje až 20 procent hroznového cukru, dále vlákninu, provitamín A (beta-karoten), vitamíny skupiny B, vitamín C, fosfor, vápník a pektin.

I přes svou hutnou konzistenci má ovoce nízký obsah tuku, přibližně asi 0,7 procenta. Energetická hodnota je ve 100 gramech přibližně 100 kalorií. V dužině se ukrývají ještě malá černá lesklá semena. Ale pozor – ty jsou ve větším množství jedovatá!

Zralé ovoceshutterstock_506507488

V obchodech u nás je čerimoja poměrně vzácná, ale dá se sehnat ve větších supermarketech. Dováží se sem nejčastěji ze Španělska. Plody jsou totiž značně citlivé na převoz, rychle se kazí a špatně uchovávají, takže se musí sklízet ještě nezralé. A právě v tomto stavu bývají často k mání i v obchodech – pak je nutné nechat ovoce ještě několik dní dozrát na kuchyňské lince. Nezralé plody totiž chutnají trpce. Že je ovoce akorát uzrálé, poznáme tak, že nám slupka půjde zlehka sloupnout.

Zralé plody po oloupání rozřízneme a dužinu vydlabeme lžičkou. Dužinu je možné využít rovněž do ovocných salátů, nápojů či domácí zmrzliny. Dá se z ní vyrobit džem nebo osvěžující šťáva.

(…)

Zajímá vás více? Celý text a mnoho dalších zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v lednovém vydání Bylinky revue a speciálu Hubnutí, které vycházejí v pátek 30. prosince!fcb-banner-01-2017

Magazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.