(Ne)známé plodiny – 18. díl – Utiší černý kořen bolesti kloubů?

BR-12-2017-MAKETABylinky revue 12
Termín vydání: pátek 1. 12. 2017
Žádejte v prodejnách tiskuPredplatne

POZOR AKCE – zvýhodněné předplatné – platí jen do konce roku. Odešlete objednávku dnes a stíháte dodání před Vánoci.
ZDARMA: Kalendář 2018
ZDARMA: Zdravé recepty

Predplatne

Tel.: +420 225 985 225
(všední dny 08:00 – 18:00)

Též nazývaný hadí mord španělský. Podle tohoto jména byste jistě neuhodli, že se jedná o chutnou a zdravou kořenovou zeleninu, jež má v kuchyni široké možnosti využití.

Vzhledově se dá celkem snadno splést s křenem, zatímco chutí je podobný pastináku. V každém případě jde o velmi zajímavý doplněk jídelníčku, který si bezpochyby oblíbíte.

Historie a popis

Černý kořen (Scorzonera hispanica) se k nám dostal, jak už jeho latinský název napovídá, ze Španělska.  Údajně k nám byl zavlečen někdy v 16. století jako účinný prostředek proti dýmějovému moru a hadímu uštknutí. Škoda jen, že se u nás příliš neuchytil. Přitom naši sousedé – Němci i Poláci jej pěstují poměrně hodně. Stejně tak  Francouzi, Belgičané a Holanďané. V těchto zemích je dnes pěstování černého kořenu rozšířeno snad nejvíce.

Rostlina dorůstá délky až 40 centimetrů a v průměru může mít až čtyři centimetry. Už v prvním roce vytváří přímý, válcovitý kořen s černou pokožkou a křehkou bílou dužinou. Tu, když rozkrojíme, začne z ní vytékat hustá bílá šťáva. Na první pohled vypadá kořen vlastně jako mrkev, jen je černý. Květy vytváří rostlina až ve druhém roce. Zdobí ji sytě žluté kvítky na lodyhách více než metr vysokých. Kvítky sladce voní.

Pěstování

Na pěstování je černý kořen nenáročný, navíc je mrazuvzdorný. Vyžaduje běžné humózní půdy, nejlépe se mu daří na slunci, ale roste dobře i v polostínu. Nesnáší přímé hnojení, kořeny po něm hořknou a měknou, nejlépe mu prospějeme kompostem a mulčováním. Nejdůležitější je hluboce propracovaná půda, protože kořeny jsou dlouhé a při sklizni se často lámou.

(…)

Zajímá vás více? Celý tento text a mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v prosincovém vydání Bylinky revue a Zdravých receptů, které vyšly v pátek 1. prosince!FB-BANNER-1217-BR

objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.