Chronická onemocnění trávicího traktu představují pro mnoho lidí celoživotní problém. Průběh bývá obvykle dlouhodobý s obdobími klidu a vzplanutí, jež mohou být různě těžká, někdy i s nutným operačním řešením. Nemoci se mohou projevovat i různě výraznými mimostřevními příznaky. Existují však možnosti, jak jejich průběh zmírnit a pacientovi výrazně ulevit.


 

Zvýhodněné předplatné„Idiopatické (vznik z neznámé příčiny) střevní záněty nejsou doposud konzervativně trvale vyléčitelné, protože zatím neznáme přesnou příčinu jejich vzniku. Předpokládá se, že existuje ‘vrozená vlastnost’, která je pak spuštěna zevním vlivem, například infekcí. Víme, že v místě zánětu je velké množství bílých krvinek, které mají prozánětlivý účinek a snižují odúmrť bílých krvinek, což udržuje zánět aktivním. Potlačení těchto ‚působků‘ je nyní využíváno k úspěšné léčbě,“ vysvětluje MUDr. Karel Lukáš, CSc., primář IV. interní kliniky – kliniky gastroenterologie a hepatologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „U většiny pacientů současná léčba umožňuje potlačit příznaky, zabránit komplikacím a zabezpečit dobrou kvalitu života.“

 

Zvýhodněné předplatnéUlcerózní kolitida

Jde o chronický zánět sliznice konečníku a přilehlé části nebo celého tračníku, kdy se střídají období klidu a období vzplanutí. Vzácně se může objevit postižení jakékoli části trávicího traktu a mohou se vyskytnout i mimostřevní projevy (extraintestinální manifestace). Zánět postihuje zejména vnitřní vrstvu střeva – sliznici. Nemoc může mít více forem, jež se dělí podle rozsahu postižení trávicího traktu:

1. Postižení konečníku neboli forma rektální.

2. Postižení levé části tračníku neboli levostranná kolitida.

3. Postižení celého tračníku neboli pankolitida, při níž může být postižena i část tenkého střeva.

 

Alternativní léčba

„Moderní medicína není často schopna zjistit, co přesně v jednotlivých případech zánět způsobuje, a její terapie je spíše udržovací a mírnící potíže. Přesto je však možné zdravým životním stylem a úpravou stravy mnohé z projevů onemocnění významně zmírnit anebo snížit počet akutních vzplanutí nemoci,“ vysvětluje PharmDr. Margit Slimáková.

„K nejběžněji uváděným příčinám vzniku ulcerozní kolitidy patří virové nebo bakteriální infekce, omezení krevního průtoku a nepřiměřená autoimunitní reakce na neznámý podnět v organismu. Pravděpodobná je i genetická dispozice. Zejména u mladých a jinak zdravých lidí je po vyloučení infekčních příčin vhodné uvažovat o kombinaci genetické dispozice s přemrštěnou autoimunitní reakcí vůči některé ze složek potravy, protože právě ta je neustále v kontaktu se střevním prostředím,“ dodává výživová poradkyně.

Jednoznačně nesmíme podceňovat stravu: „V dietoterapii zánětlivých střevních onemocnění je třeba rozlišovat akutní a klidové fáze onemocnění. V akutních obdobích je zásadní umožnit organismu zklidnění střeva, dodávat dostatek tekutin, snadno stravitelnou, nedráždící a bezezbytkovou stravu. V klidových obdobích je možné doporučit ověření možné přítomnosti potravinové alergie pomocí eliminační diety. Projevy ulcerativní kolitidy mohou být zmírněny pravidelným pohybem, zdravou stravou, udržováním správné hmotnosti a nekuřáctvím. K výživovým faktorům, které představují riziko, patří strava s vysokým obsahem červeného masa a tepelně upravovaných rostlinných olejů (zdrojů omega-6 mastných kyselin), jež podporují vznik zánětu v organismu. Naopak jako ochrana působí polynenasycené oleje s převahou omega-3 mastných kyselin, které se nacházejí zejména v rybách,“ uzavírá Margit Slimáková. (…)

 

Zajímá vás více? Celý text a mnoho dalších zajímavých článků, rad, receptů a tipů najdete v lednovém vydání Bylinky revue.