Invaze slimáků je pro každého majitele zahrady opravdovou pohromou. Dospělý jedinec zkonzumuje za sezónu až kilogram rostlinné hmoty. Boj ale rozhodně předem nevzdávejte a buďte důslední – pomoci vám mohou i naše bylinkové a další tipy.

BUTTON-PREDPLATNE2Plzáci mají jazyk posetý drobnými zoubky, proto jim nedělá problém okousat velké množství rostlin za krátkou dobu. Navíc jsou přemnožení a aktivní od jara do podzimu.

Celoevropskou pohromou se stal Plzák španělský. Pochází z Pyrenejského poloostrova a jižní Francie. Do České republiky se dostal kolem roku 1991 a od té doby se tu značně rozšířil. br-6-2017-maketaDorůstá velikosti 8–12 cm a svou délkou se tak podobá našemu původnímu plzáku lesnímu, který je však skromnější, co se týče zkonzumované potravy. Oba druhy se liší zbarvením – plzák lesní bývá černý nebo jasně cihlový. Plzák španělský je spíše rezavý nebo hnědý.

Rozmnožování

Běžná zahrada jim skýtá hojnost všeho, co potřebují, aby rozvinuli svoje rozmnožovací schopnosti na maximum. Oplodňují se navzájem, vajíčka poté kladou obě pohlaví.

Nejvíc jich je v květnu a červnu. Zimu dospělí jedinci většinou nepřežijí. Stihnou však ještě na podzim naklást vajíčka, ze kterých se až na jaře vylíhnou mladí plzáci.

Základní rady

Je třeba dodržovat některé zásady, abychom nájezdníkům nevytvářeli vhodné prostředí. Rostliny zaléváme přímo ke kořenům a nezvlhčujeme zbytečně půdu kolem.shutterstock_63485353

Kompost by měl být co nejdále od záhonů. Plzáci se rádi stahují do kupek trávy, plevele a pod úkryty ze dřeva. Taková místa buď ze zahrad odstraníme, nebo je naopak použijeme jako přirozené lapače a často kontrolujeme.

Opít pivem či otrávit kávou

Účinnou zbraní je past z piva. Pivo nalijte do mělkých misek, které necháte vyčnívat jeden centimetr ze země, aby se nechytal i hmyz. Misky s pivem k večeru rozmístíte kolem záhonů. Pokud plži ucítí pivo, zeleniny si ani nevšimnou. Následující den stačí jen misky vyměnit.

(…)

Text: Petra Dankovič

Zajímá vás více? Celý text a mnoho dalších zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v červnovém vydání Bylinky revue a novém rozšířeném speciálu Zdravé recepty, které vycházejí v pátek 2. června!fcb-banner-6-2017

objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.