Namíchejte si vlastní bylinné směsi pro chuť i zdraví

BR-12-2017-MAKETABylinky revue 12
Termín vydání: pátek 1. 12. 2017
Žádejte v prodejnách tiskuPredplatne

POZOR AKCE – zvýhodněné předplatné – platí jen do konce roku. Odešlete objednávku dnes a stíháte dodání před Vánoci.
ZDARMA: Kalendář 2018
ZDARMA: Zdravé recepty

Predplatne

Tel.: +420 225 985 225
(všední dny 08:00 – 18:00)

Koření je přísada rostlinného původu, která se používá při přípravě pokrmů i nápojů k vylepšení chutě.

Většinou jde o usušené či jinak upravené části rostlin vyznačující se silnou vůní a výraznou či ostrou chutí.

Pokud si koření sami vypěstujeme, můžeme si jej uchovat i pro zimní měsíce. Důležité je však dodržet správný postup zpracování, aby rostlinky neztratily nic ze svého aromatu.

Zelené byliny a natě nekrájejte ideálně na porcelánu nebo sklokeramice. Koření skladujte v tmavých či neprůhledných nádobách (nejlépe skleněných), měly by dobře těsnit a být uloženy na suchém a tmavém místě při pokojové teplotě. Prostředí uskladnění je dost důležité, chladnější spíž může koření „spálit“ – ztratí chuť a zhořknou. Nadměrně teplé místo může zase zapříčinit vznik plísně.

Koření jako lék

Některé druhy se kromě gastronomie dají využít i v léčitelství.

Koriandr působí proti nadýmání a křečím, pomáhá při žaludeční nevolnosti.

Kurkuma zvyšuje odolnost a regeneraci organismu, podporuje imunitu a má vliv i na psychiku. Stimuluje zažívání, zlepšuje stravitelnost potravy a zlepšuje vstřebávání živin. Pomáhá také detoxikovat potravu – zabíjí bakterie a dokonce parazity, pokud jsou v ní obsaženy.

Šalvěj lékařská patří mezi nejúčinnější přírodní antiseptika. Je spolehlivou pomocí při zánětech dýchacích cest, dezinfikuje sliznice a hojí bolesti v krku, pomáhá při angíně i zánětech ústní dutiny.

Šafrán má léčivou moc i afrodiziakální účinky. Je prospěšný pro žaludek, napomáhá zažívání. Má pozitivní účinek na dobrou náladu. Šafrán je třeba užívat jen ve velmi malých dávkách. Pak uklidňuje nervy, působí pozitivně proti astmatu, dále žlučopudně a močopudně. Zahřívá a zklidňuje organismus.

Estragon obsahuje látky, které mají vynikající účinek na trávení, povzbuzuje totiž vylučování trávicích šťáv a zvyšuje chuť k jídlu. Působí proti kornatění cév a je močopudný. Přispívá ke snížení krevního tlaku.

(…)

Text: Petra Dankovič

Zajímá vás více? Celý tento text a mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v prosincovém vydání Bylinky revue a Zdravých receptů, které vyšly v pátek 1. prosince!FB-BANNER-1217-BR

objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.