Říká se mu také koňské kopyto nebo lopuch. Spíše než s léčivou silou si jej dáme dohromady s okrasou okolo rybníků, potoků či řek. A byla by škoda neseznámit se s ním detailněji, protože devětsil je skvělý pomocník na tradiční podzimní neduhy.

Pravdou je, že pokud se rozhodnete jít si devětsil nasbírat, budete si muset chvíli počkat. Jeho chvíle totiž přichází až časně na jaře. Kvete sice od března do května, ale sbírat jej můžeme už daleko dříve. Ideálně před tím, než se rozvinou květy či listy. Sbírá se totiž především oddenek. Ten můžete použít čerstvý, případně si jej usušit ve stínu nebo při umělé teplotě, která nepřesáhne 40 stupňů. Sbírat však můžeme i listy, což se nám snadno podaří ještě i v tomto období. Sušíme stejně jako oddenek. A vyzkoušejte je i čerstvé. Devětsilový čaj je k nezaplacení!

Lopuch v přírodě
Jde o vytrvalou rostlinu, která dorůstá do výšky až 50 centimetrů. V době plodu dokonce až 130 cm. Najdeme ji nejčastěji na březích řek a potoků, ale roste i v příkopech na okraji lesů. Vyskytuje se v podstatě všude tam, kde je vlhko. Nejvíce však na horách a v podhůří. Půdu má raději humózní, vápenitou, kamenitou. Má velmi silný oddenek, ze kterého už koncem února či začátkem března vyhání tlusté, duté, masově červené, šedoplstnané, šupinaté lodyhy. Dobře rozeznatelný je devětsil především v období květu, kdy má na sobě bílé až růžové kvítky, které rostou v horních částech stonku ve tvaru hroznu a příjemně voní. A zde je devětsil výjimkou mezi ostatními rostlinami – ve středu květenství jsou v hloučku obyčejné květy oboupohlavní – tedy samčí i samičí. Na okraji najdeme pak jen květy samičí. Může se však stát, že na některých rostlinách nejsou na okraji žádné samičí květy, případně jen několik málo. Samčí úbory jsou dlouhé 7–8 mm, samičí pak 3–4 mm. Díky tomu je devětsil poměrně specifickou mnohomanželskou rostlinou. Listy vyrůstají především po odkvětu do velkých rozměrů – často až 50 cm. Jsou to jedny z největších listů našich rostlin. Na konci jsou nepravidelně zoubkované a ze spodní strany šedoplstnaté. Plodem devětsilu je nažka se špinavě bílým ochmýřeným chocholem.

Rostlinná chemie
Oddenek obsahuje především slizové látky. Ty jsou v menší míře obsaženy i v listech. Dále zde najdete silici (0,1 %), hořčiny, tříšloviny, inulin, pektin, fenol, cholin, sloučeniny síry, kyselinu angelikovou a malé množství minerálních solí. Květy navíc obsahují ještě kyselinu tanovou a dextrin.

Zelená pro zdraví
Devětsil je léčivkou, na kterou se zapomíná. A je to škoda. Jeho jméno nezní touto číslovkou jen tak nadarmo. Posuďte sami. Skvěle umí léčit horečky, astma, alergie, kašel i chrapot. Pomáhá při křečích, je protirevmatický, močopudný a léčí odřeniny. Těsně před rozkvětem rostliny je možné vykopávat kořeny. Ty je pak vhodné použít při horečce, dušnosti nebo dokonce epilepsii. Listy, které jsou k mání vyjma zimy celý rok jsou pak skvělé jako obklady při vykloubeninách, pálivých ranách nebo odřeninách. Ovšem pozor – listy je nutné před použitím pořádně naklepat! Nálev lze použít zevně na křečové žíly, hemeroidy, revmatoidní artritidu nebo špatně se hojící rány. Vnitřně pak při hořečnatých chorobách, astmatu, dně a padoucnici. Pomáhá ale i při dráždivém kašli, křečích hladkého svalstva při bolestivé menstruaci a obtížích s močením. A protože nemá devětsil téměř žádné kontraindikace ani nežádoucí účinky, je možné podávat ho už i malým dětem. Tady se nejvíce osvědčil jako bojovník proti střevním cizopasníkům. Ve středověku se dokonce sušený devětsil rozdrtil na prášek, smíchal s vínem a podával jako obrana proti infekčním nemocem, údajně i proti moru.

Přibuzní devětsilu
Další druhy devětsilu, které u nás rostou, mají bílou barvu květu. Za devětsil lékařský se proto dají zaměnit pouze v období, kdy rostlinu tvoří už jen listy. Což je třeba právě v tomto období. Druh lopuchu lékařského poznáte tak, že má jediný duté řapíky, u ostatních druhů jsou řapíky plné. Řapíky jsou navíc žebernaté a na líci křídlaté. Kromě devětsilu bílého je možné u nás najít i devětsil Kablíkové (roste pouze v Beskydech, Krkonoších a Hrubém Jeseníku) či devětsil japonský – ten ale můžeme vidět většinou jen na zahrádkách, zplaňuje totiž jen výjimečně.


Nálevrecept najdete v podzimním vydání BYLINKY REVUE
Medový devětsilrecept najdete v podzimním vydání BYLINKY REVUE
Devětsil s vínemrecept najdete v podzimním vydání BYLINKY REVUE
Pomáhá proti všem infekčním, nakažlivým a zhoubným chorobám.
Rozdrcené listy – bezvadně léčí špatně se hojící rány a vředy.
Čerstvý kořen – čichání k němu pomáhá těhotným ženám odstraňovat nevolnost a lépe snášet toto období.
Tinkturarecept najdete v podzimním vydání BYLINKY REVUE