Může nám v zimě ovoce a zelenina škodit?

BR-12-2017-MAKETABylinky revue 12
Termín vydání: pátek 1. 12. 2017
Žádejte v prodejnách tiskuPredplatne

POZOR AKCE – zvýhodněné předplatné – platí jen do konce roku. Odešlete objednávku dnes a stíháte dodání před Vánoci.
ZDARMA: Kalendář 2018
ZDARMA: Zdravé recepty

Predplatne

Tel.: +420 225 985 225
(všední dny 08:00 – 18:00)

Většina plodové zeleniny, kterou dnes máme dlouhodobě zažitou jako důležitou součást našeho jídelníčku, je poměrně novou „vymožeností“.

Dříve jsme se museli spokojit, zvláště během zimy, se zeleninou a ovocem, jež se daly dlouhodobě skladovat například v chladných sklepích. Jak je to s výživovou hodnotou zeleniny a ovoce v době, kdy se již téměř neobejdeme bez použití chemických prostředků na ochranu rostlin při pěstování?

Ještě před několika desítkami let byly okurky nebo rajčata během zimy prakticky nedostatkovým zbožím. Na pultech obchodů se objevovala hlavně cibule, česnek, zelí, kapusta a z ovoce druhy, které vydržely díky skladování v chladných prostorách až do předjaří, což je případ některých odrůd jablek a hrušek. Jinak byste takovou pestrost, která je charakteristická pro dnešní supermarkety, jen těžko hledali.

Otázkou je, jestli dnešní zelenina a ovoce pěstované s pomocí syntetických hnojiv a postřiků, které jsou mnohdy sklízeny v nevhodnou dobu a dlouhodobě skladovány v chladicích boxech, přináší přesně to, co od ní očekáváme.

Tradiční zelenina

Meloun, tykev nebo papriku by jistě naši předci před několika staletími obdivovali, ale dříve bylo zvláště během zimy možno sehnat pouze ty nejzákladnější potraviny. Česnek a cibule patřily mezi jedničky, protože se jimi daly i dobře okořenit pokrmy jinak mdlé chuti. Stejně tak bylo oblíbené zelí nebo kapusta.

V období mimo pěstitelskou sezónu si generace před námi oblíbily také kvašenou zeleninu. Ta měla velkou výhodu ve snadném skladování v chladu, což umožňoval téměř každý kamenný sklep. Tím pádem se dala konzumovat dlouhé měsíce a byla schopna strávníkovi dodat potřebné výživové látky. Její zpracování je navíc snadné a levné.

(…)

Text: Lucie Peukertová

Zajímá vás více? Celý tento text a mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v prosincovém vydání Bylinky revue a Zdravých receptů, které vyšly v pátek 1. prosince!FB-BANNER-1217-BR

objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.