Červen je pravým měsícem bylinek. V přírodě, na zahrádce, všude, kam se podíváme, máme možnost vidět nějakou tu bylinku. Proto bychom neměli zaváhat a měli bychom si jich nasbírat co nejvíce. Jejich síla nám bude k dispozici po celý další rok.

BUTTON-PREDPLATNE2Tentokrát se však zaměříme pouze na jednu bylinku, ze které si připravíme více i méně známe recepty. Je jí lípa malolistá, též zvaná srdčitá (Tilia cordata). Náš národní strom má vysoko klenutou košatou korunu a žlutavě bílé květyomamnou vůní.

Lípa má široké spektrum léčivých účinků –br-6-titul zklidňující, protizánětlivé, hypotenzivní, protikřečové, reguluje trávicí trakt či pomáhá při chřipce a nachlazení. Stejně tak široké je i využití v gastronomii.

Lipový sirup

Přísady: 250g lipového květu

3 l převařené vody

šťáva z 3 citrónu

60 g kyseliny citrónové

3 kg třtinového cukru

Příprava: Květy lípy natrháme za plného květu a naplníme volně čtyřlitrovou sklenici nebo plastovou nádobu (ne kovovou). Zalijeme studenou převařenou vodou a necháme louhovat nejméně 24 hodin. Na druhý den květy přecedíme a vymačkáme je do velkého hrnce přes plátýnko (bavlněnou plínku), přidáme 60 g kyseliny citrónové, šťávu z vymačkaných citrónů a 3 kg cukru. Vše ohříváme, a jakmile dosáhneme bodu varu, okamžitě vypneme. Potom sirup ještě horký naléváme do čistých sklenic a dobře uzavřeme vyvařenými víčky. (Při nalévání horkého sirupu můžeme každou láhev omotat namočenou utěrkou, aby nepraskla.)

Lipová kávashutterstock_524406262

Přísady: 500 g lipových plodů v plné zralosti (spadlých ze stromu)

Příprava: Odstraníme stopky a listeny a rozprostřeme na pečicím plechu. Odstraníme i všechen hmyz. Dáme do trouby předehřáté na 150 stupňů Celsia a pražíme 20 minut, nebo dokud plody nejsou úplně suché a tmavé jako káva. Skladujeme ve vzduchotěsné sklenici, lépe celé plody než pomleté. Na přípravu pomeleme v mlýnku na kávu a připravíme tak, že zalijeme horkou vodou. Káva je lahodné a jemné chuti.

(…)

Text: Eva Straková

Zajímá vás více? Celý text a mnoho dalších zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v červnovém vydání Bylinky revue a novém rozšířeném speciálu Zdravé recepty, které vycházejí v pátek 2. června!fcb-banner-6-2017

objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.