KRUŠINA OLŠOVÁ (Frangula alnus)

Nenápadná dřevina, která se pro své léčebné účinky pěstuje. V lidovém léčitelství se používala na hojení ran a vředů. Dnes je součástí přípravků proti zácpě, na hubnutí nebo na žaludeční potíže.

Účinky

Antrachinonové glykosidy glykofrangulin, frangulin a jiné, třísloviny, hořčiny, saponiny a cukr. Má projímavé, krev čistící a protizánětlivé účinky.

Popis

Krušina je keř nebo strom dorůstající výšky až 4 metry. Kůra je zprvu nazelenalá, později, u starších stromů šedohnědá s typickými korkovitými světlými bradavičkami. Listy jsou střídavé, vejčité, tenké, celokrajné s 6 – 9 páry obloukovitých žilek, které na spodní straně vystupují. Květy jsou malé, nenápadné, zelenavě bílé uspořádané ve vrcholcích v úžlabí listů. Kvete od května do července. Plodem je peckovice podobná bobuli. Nezralá je zelená, potom červená a v době zralosti černá nebo hnědočerná. Dozrává od srpna do září. Pro léčebné účinky se sbírá kůra v době květu odřezáváním celých větví a následným sloupnutím kůry. Kůra se suší kolem 40 stupňů a poté se rok fermentuje, aby se mohla použít pro léčení, nebo se rychle suší po dobu jedné hodiny na 80 až 100 stupňů.

Užívání

Z krušiny se připravují odvary, extrakty, zdravotní vína a přidává se do čajových směsí na hubnutí a na detoxikaci. Pomáhá při chronické zácpě z důvodů ochablosti tlustého střeva a břišních svalů a na nemoci jater a žlučníku. Jednotlivá dávka pro dospělou osobu nesmí překročit 1 gram. Denní dávka pak musí být nejvýše 10g sušené kůry na osobu. Používá se krátkodobě. Zevně se používá na sedací koupele při hemeroidech.

Kontraindikace

Krušina se nesmí používat v těhotenství a při kojení a u dětí do 12 let. Kontraindikací je i neprůchodnost střev a zánětlivá onemocnění. Při dlouhodobém užívání může dojít k poruchám funkcí střev až ke střevním tumorům. Ve vyšších dávkách je jedovatá. Plody a čerstvá kůra jsou jedovaté.

Tip – Čaje Bylinky revue

Čaj proti zácpě: 1 gram sušené kůry přelijeme 250 ml vroucí vody a v přikryté nádobě louhujeme 15 minut. Poté scedíme a vlažné vypijeme. Účinek se obvykle dostaví po 8 hodinách.

 

Zdroj: Blažek Z., Kučera M., Hubík J.: Léčivé rostliny ve sběru a v kultuře, Zdravotnické nakladatelství v Praze, 1952.
Alberts A., Mullen P., Spohn M.: Léčivé stromy a keře, Pavel Dobrovský – Beta, 2006. ISBN 80-7306-230-5
Dugas. A. a D.: Babiččiny bylinky, Ottovo nakladatelství 2002. ISBN 80-7181-695-5
Andrejev A., Barinov V.: Lékárna na dosah ruky, Lidové nakladatelství 1987.