Kamera České televize znovu zavítala do kuchyně naší kolegyně Moniky Poledníkové. Štáb tentokrát zajímalo, k čemu všemu je dobrá kopřiva. Pověděli jsme si o jejích účincích na naše tělo a připravili pro vás tyto zdravé dobroty.

K čemu je kopřiva dobrá?

Nejlepší je mladá kopřiva sbíraná zjara, kdy obsahuje nejvíce účinných látek. Ovšem i v letních měsících je vhodné ji sbírat a využívat, ale zaměřujeme se výhradně jen na mladé vrchní lístky, které odštipujeme. Již ji nesbíráme celou.
Jde o bylinu, která má silné detoxikační účinky, čistí celé tělo, má pozitivní vliv na slinivku břišní a je vhodným doplňkem léčby při cukrovce. Odvodňuje, hodí se na hubnutí, pomáhá v boji s revmatismem a artritidou. V neposlední řadě podporuje díky vysokému obsahu železa krvetvorbu.

Kopřivové pesto

Přísady:
2 hrsti kopřiv
100 g vlašských ořechů
50 ml mandlového oleje
3 stroužky česneku
sůl
těstoviny
Příprava: Kopřivy přelijeme horkou vodou (alespoň 60 stupňů) a necháme chvíli odstát. Mezitím oloupeme česnek a vhodíme ho do mixéru. Přidáme vlašské ořechy a pomixujeme. Kopřivy slijeme a přidáme je k ořechům a česneku. Přilijeme mandlový olej a sůl, opět mixujeme – tak dlouho, dokud směs nebude hladká. Nakonec dáme do uzavíratelné nádoby, povrch lehce polijeme olejem, uzavřeme a vložíme do lednice. Pesto zde bez problémů vydrží měsíc či déle.

Kopřivová polévka

Přísady:
1 šalotka
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
2 hrsti kopřivových listů
½ l vody
sůl
pepř
50 ml smetany ke šlehání nebo ovesné smetany
Příprava: Šalotku a česnek nadrobno nasekáme a dáme do pánve, kde jsme předtím rozpálili olivový olej. Chvíli restujeme. Poté přidáme kopřivové listy a zalijeme ½ litrem vody. Chvíli necháme provařit. Odstavíme a přelijeme do mixéru. Důkladně rozmixujeme a vrátíme zpět na pánev či do hrnce. Zde dochutíme solí a pepřem a promícháme. Nakonec přidáme smetanu. Podáváme horké.

VIDEO ČT

kopriva-video

Zdroj: Česká televize