Velmi zajímavý rozhovor s Hankou Zemnovovu je v podzimní knížce BYLINKY REVUE

Tisková zpráva vydavatele knihy:

Biokuchařka Hanky Zemanové se během krátké doby stala bestsellerem a dosud si ji koupilo již téměř 25 tisíc čtenářů. Další čtyři roky Hanka věnovala práci na druhé knize, do níž nejenom připravila další chutné, pečlivě vyzkoušené recepty, ale hlavně obrovské množství informací o kvalitních potravinách a biosurovinách, o jejich vlivu na lidské zdraví a spoustu tipů a rad pro jejich nákup a zpracování. Tak vznikl BioAbecedář Hanky Zemanové.

Hanka ukázala, že „bio“ nemusí být cestou jen pro lidi žijící alternativním způsobem, pro makrobiotiky nebo vegetariány, ale i pro gurmány. O biopotraviny se začala zajímat kvůli vleklým zdravotním problémům. Zjistila, že biopotraviny nejsou jen potravinami s pozitivními dopady na lidské zdraví a životní prostředí, ale hlavně, že z nich jde připravit výborné jídlo, které bude chutnat celé rodině. Že se díky biopotravinám můžete seznámit s celou širokou škálou zdravých, velmi dobrých, a přitom stále zapomínaných potravin. Neznamená to, že jíte-li biopotraviny, tak vaříte jen cizrnu, čočku, špaldu, hrách či nakličujete semínka. Máte-li chuť, můžete připravit třeba i bioguláš, pochutnat si na biošunce bez dusitanů, na kvalitním vínu či biočokoládě.

„Myslím, že na mé knize je podstatné hlavně to, že je ucelená a nedogmatická. Dává dohromady pohled nejenom moderní výživy, ale i čínské tradiční medicíny, makrobiotiky, ayurvédy, vede nás k tomu, že zjistíme, že není pravda, že nějaká potravina může být zdravá pro všechny. Každý z nás je individuum, proto musíme přemýšlet o tom, co nám opravdu dělá dobře, po čem se cítíme dobře,“ říká Hanka a dodává: „Čím více toho o potravinách vím, tím více jsem přesvědčená o tom, že žádná potravina není jenom špatná nebo jenom dobrá, každá potravina může být pro někoho lékem a pro jiného jedem a že pravdu měla moje babička, která celý svůj dlouhý život razila heslo: všeho s mírou!“ Od té doby, co je matkou malé Natálky, přemýšlí o tom, co jí a co vaří k jídlu svým blízkým, ještě mnohem víc než dřív. „Před všemi škodlivými látkami utéct nejde. Jsou součástí našeho moderního života. Ale to, jaké potraviny kupujeme, máme zcela ve svých rukách.“

Přestože biopotraviny se již staly běžnou součástí našich životů, při setkání se spoustou surovin, které již lze běžně koupit v supermarketu, stále tápeme, k čemu vlastně slouží a jak je připravit. Díky této knížce zjistíte, že nemusíte zůstávat u červené čočky nebo cizrny, v této knize najdete spoustu užitečných informací, jak rodinný jídelníček udělat ještě pestřejší, chutnější – a zdravější. Knížka je ale užitečná i pro ty, pro které je bio stále pouze drahý módní trend. Důležitá totiž není „značka“ bio, ale důraz na zdravé a kvalitní potraviny a pestré složení jídelníčku.

Hanka Zemanové svou novou knihu představila na setkání s médii, které se uskutečnilo ve čtvrtek 16. září od 10:30 v kavárně Savoy v Praze. Hostem setkání byla Michaela Badinková, slovenská herečka a Hančina kamarádka. „Jsem ráda, že takováhle kniha vznikla, protože jsem dřív dělala ve výživě spoustu chyb. Díky téhle knížce to už bude jednodušší,“ řekla, a rovnou knize i popřála velký čtenářský zájem. „Přeji, aby měla samé dobré čtenáře, lidi, kteří si chtějí určit sami svůj vlastní životní styl, kteří si ho chtějí udělat sami a ne jenom nějaké kopie. Tahle knížka je pro to úžasná mapa.“ „Když jsme vydali Biokuchařku Hanky Zemanové, jen málokdo věděl, co to bio vlastně je,“ říká Martina Boledovičová, ředitelka nakladatelství Smart Press. „A dnes je Biokuchařka jednou z našich nejprodávanějších knih a biopotraviny si koupíte v každém supermarketu. Myslím, že je to velké vítězství, na němž má velkou zásluhu právě Hanka Zemanová.“