Ukázka z červencových Bylinek: Deset nejlepších a nejdůležitějších indických bylin v kuchyni

Základem indických pokrmů jsou především bylinky a jejich specifické použití, čímž se vymezuje z široké rodiny asijských kuchyní.

PredplatneV indické kuchyni lze definovat zhruba deset nejdůležitějších bylin používaných k vytvoření naprosto unikátních a velmi delikátních chutí. Jejich použitím získáte sice jen „ malé“ množství receptů, ale jsou to jedinečné základní směsi, na kterých tato kuchyně stojí.

Kurkuma

Kurkuma dlouhá je sytě žluté koření používané v jižní i severní Indii. Získává se z původní indické rostliny patřící do velké rodiny zázvorů.br-7-2017-maketa Zpracovává se kořen, který se čistí, vaří a suší. Ve středověké evropské kuchyni byl znám spíš jako indický šafrán.

Typická chuť a barva kurkumy je základním prvkem při přípravě kari. Nezanedbatelné jsou i její léčebné účinky. V kombinaci s pepřem se jeví jako protizánětlivá látka, chrání klouby a pohybový aparát, podporuje trávení a především činnost jater, žlučových cest a střevního traktu. Dále podporuje krevní oběh, funkci srdce a pozitivně stimuluje imunitní systém.

Kurkuma sama navíc pomáhá ke vstřebávání dalších bylinných přísad a pomáhá detoxikovat potraviny tím, že zabíjí bakterie a parazity. Lze ji použít i jako zevní léčebný prostředek pro ošetření řezných ran a pohmožděnin. Čistí odumřelou a starou tkáň, podporuje růst nových zdravých buněk.

Skořice

Skořice je vlastně kůra odolného a věčně zeleného stromu pocházejícího z Indie. Kromě celých kusů skořice se používá prášek. Z rostliny se vyrábí různé shutterstock_584313748tinktury a masti podporující vstřebávání léků. V kombinaci s medem pak rychle zatočí s chřipkou a angínou.

Co je u skořice mimořádně zajímavé, je schopnost potlačovat rakovinotvorné bujení. V podstatě má schopnost zamezit přísunu živin a kyslíku do nádorových buněk a tím zastavit jejich vývoj.

Skořice je také velmi účinná při stimulaci mozkové činnosti, zlepšuje paměť, je účinným bojovníkem proti širokému spektru virů, bakterií a plísní. Je výborným zdrojem vlákniny, vápníku a manganu. Odstraňuje bolesti svalů a kloubů.

Kmín

Kmín je opět používán jako celá semena nebo drcený prášek. Je to jedna z nejrozšířenějších tropických bylin, která zdomácněla prakticky po celém světě.

(…)

Text: Petra Dankovič

Zajímá vás více? Celý text a mnoho dalších zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v červencovém vydání Bylinky revue a novém rozšířeném speciálu Zdravé recepty, které vyšly v pátek 30. června!fcb-banner-7-2017objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.