Ukázka z červencových Bylinek: Čínská kuchyně chutná i léčí

Jestli existuje na světě kuchyně, která umí vytvořit sladký pocit blaženosti z tak mála surovin, tak to je jedině ta čínská. Dokáže z mála ingrediencí vyčarovat opravdové umělecké dílo, navíc vyvážené a zdravé, dokonce s léčivými účinky.

Filosofie čínské kuchyně

PredplatneČínské kuchařské umění je úzce spjato s tamější filosofií a vírou v nejvyšší harmonii. Podle staré nauky všechno vzešlo ze dvou základních protichůdných prvků Jin a Jang. Jin představuje v taoistickém pojetí jemné, měkké, studené a tmavé, tedy ženské síly, Jang – naproti tomu tvrdé, světlé, silné a horké, tedy mužské síly.

Výsledkem jejich vzájemného působení vzniklo pět prvků voda – oheň – země – dřevo – kov, kterým odpovídá pět světových stran (střed je v Číně také považován za směr),br-7-2017-maketa pět barev, pět tónů (tzv. pentatonika), pět smyslů a podobně. Podobně jako sedmička pro nás, je pětka v čínské filosofii považována za magickou.

Jak v chrámu, tak v kuchyni se Jin a Jang spojují a doplňují. Sladké kontrastuje s kyselým, jemné s ostrým, světlé s tmavým. Na tento filosofický princip jednoty protikladů je brán zřetel i při sestavování samostatných pokrmů i celého menu o více chodech. Vůně, způsob přípravy, chuť a barva jednotlivých potravin mezi sebou vytváří kontrast a přesto jsou v harmonickém souladu. Stejně jako ve vesmíru – jsou v rovnováze.    

Kuchyně ve znamení pětky:

Chuť

Pro Číňany existuje pět základních chutí: sladká, slaná, kyselá, hořká a pálivá, které se v pořadí jídel mají vystřídat.

Hmatshutterstock_229546933

Jazyk, zuby a dásně rozeznávají strukturu pokrmů, která se během jídla má vystřídat od tvrdé až po měkkou a od suché po silně šťavnatou. Číňané kladou velký důraz i na křupavost, ve které mají zvláštní zálibu.   

Čich

Ten povzbuzují přirozené vůně ingrediencí zesílené nepřeberným množstvím voňavých koření, jež jsou typická pro čínskou kuchyni.

Sluch

Nezbytnou součástí staré tradice je i vystoupení hudebníků a umělců během slavnostní hostiny, aby byl smyslový zážitek naplněn.

Zrak

Jí se také očima, proto se v Číně věnuje velká pozornost vzhledu jídel a způsobu stolování. Jak pokrm vypadá ve své konečné podobě, je pro Číňany stejně důležité, jako jeho chuť. Tak například kousky masa a zeleniny mají být zhruba stejně velké a pečlivě nakrájené.

shutterstock_446808091Důležitou složkou je barva. Stará čínská teorie uznává pět základních barev: bílou, černou, žlutou, červenou a zelenou (totožná s modrou). Dobrý pokrm je zpravidla i barevně vyvážený.

Tradice stolování

Podle tradiční čínské etikety, jestliže je víc stolovníků než tři, je stůl kruhového tvaru.

(…)

Text: Vida Sytalk

Zajímá vás více? Mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v červencovém vydání Bylinky revue a novém rozšířeném speciálu Zdravé recepty, které vyšly v pátek 30. června!fcb-banner-7-2017objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.