Chcete mít svaly a být zdraví? Jezte zeleninu!

Zahrádky překypují úrodou kedluben, rajčat, okurek a další zeleniny. Řeknete si, běžný zdroj vitamínů, který zpestří zdravou domácí stravu. Ale co když vám některý druh nechutná anebo nevíte, jak ho nejlépe upravit? Připravili jsme pro vás přehled nejběžnější zeleniny pěstované u nás a její využití nejen v kuchyni.

Text: Petra Dankovič

Okurka salátová nebo nakládačka

Zvláště v létě naprosto báječná a osvěžující zelenina. Obsahuje z 95 procent vodu a přispívá k vyplavování toxinů. Okurky mají kupodivu i velké množství vitamínů. Pokud konzumuje i slupku, máme zajištěn přísun vitamínu C. Dále obsahují vitamín B, který je skvělý bojovník proti únavě.

Jestliže vám slupky nechutnají, dají se využít i jinak. Křemík a síra v nich obsažené jsou perfektní stimulátor na růst vlasů. Plátky slupky pak dokážou zklidnit pokožku podrážděnou intenzivním sluníčkem. Tím ovšem výčet dobrých vlastností zdaleka nekončí. Okurky obsahují účinné látky, které jsou dlouhodobě zkoumány v prevenci v boji s rakovinou prsu, dělohy nebo prostaty.

Máte-li po ránu navzdory hygieně podivný pocit v ústech, tak si vezměte plátek okurky a zhruba půl minuty jej cucejte. Fytochemikálie obsažené v okurce vás zbaví bakterií, které v ústech zbyly, a i váš dech bude mnohem příjemnější. Okurka pak dále usnadňuje trávení, stimuluje slinivku břišní k produkci inzulínu a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Ochutnejte: Studená chilli okurková polévka s bylinkami

Přísady:
2 salátové okurky
1 stroužek česneku
čerstvý kopr
čerstvá máta
1 jarní cibulka
150 g bílého jogurtu
200 g zakysané smetany
1 lžíce olivového oleje
1 lžička vinného octa
chilli paprička
sůl
pepř
čerstvá pažitka na ozdobu

Příprava: Okurky omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme na struhadle. Česnek oloupeme a prolisujeme, jarní cibulku nakrájíme na kolečka a všechny bylinky omyjeme a nasekáme nadrobno. Vše dáme do mixéru, přidáme jogurt, smetanu, ocet a olej a umixujeme na hladký krém. Přelijeme do vhodné nádoby a dochutíme solí, pepřem a špetkou nadrcené chilli papričky. Ozdobíme nadrobno nasekanou pažitkou.

Kedlubna

Je doslova nabita řadou velmi prospěšných látek. Čerstvá kedlubna obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E a provitamín A, vitamín C a velmi vzácný vitamín K.

Pokud jde o minerály, tak jejich seznam je dlouhý skoro jako periodická soustava prvků. Kedlubna totiž obsahuje draslík, vápník, železo, zinek, fosfor, hořčík, sodík, chlór, měď, jód, mangan, selen a sloučeniny síry. Dále v ní najdeme spoustu vlákniny, a to v rozpustné i nerozpustné formě. Též je bohatá na éterické olejea látky,které zvyšují vylučování žluči.

Pravidelná konzumace kedluben posiluje krvetvorbu, zvyšuje kvalitu nehtů, vlasů a pokožky. Posiluje buněčný metabolismus srdce, čistí cévy a snižuje hladinu cholesterolu. Jejich pravidelná konzumace snižuje možnost tvorby šedého zákalu, dále napomáhá zlepšovat koncentraci a zlepšuje duševní pohodu. Poměrně neznámým faktem je, že i mladé listy kedlubny obsahují vysoké procento vitamínů a jejich přidáním do salátů určitě nic nezkazíte.

Ochutnejte: Kedlubnová pomazánka s ředkvičkou

Přísady:
2 mladé kedlubny
250 g tvarohu
2 vejce
sůl
pepř
svazek ředkviček
petržel

Kedlubnu oloupeme a nahrubo nastrouháme na struhadle. To samé uděláme i s ředkvičkami. Přidáme tvaroh, pepř, sůl, nasekanou petrželku a vše důkladně promícháme. Podáváme na čerstvém pečivu.


Pokračování článku najdete v srpnovém čísle Bylinky revue

Bylinky 8Bylinky revue 8
Termín vydání: pátek 28. 7. 2017
Žádejte v prodejnách tiskuPredplatne
Tel.: +420 225 985 225
(všední dny 08:00 – 18:00)