Hurááá! Konečně jsou tady. Honem pospíchejte na stánky, dokud je mají. Vsadím se totiž, že tohle číslo zmizí rychlostí blesku. Naše nová grafička Bára dodala červnovým Bylinkám šmrnc, exkluzivní vzhled a ve dne v noci pracovala na tom, aby bylo číslo úplně nejvíc vymazlené. Povedlo se!

Uvnitř čísla se můžete těšit na žahavky. „Fuj“, říkáte si možná. Štípou, pálí a pak to bolí. My vám je ale ukážeme z úplně jiné stránky. Žahavky si totiž hravě poradí s mnoha zdravotními obtížemi, které vás mohou trápit. Třeba bolavé klouby díky nim mohou být minulostí. Představujeme vám voňavou levanduli lékařskou.  Podle snadných návodů si můžete vyrobit i jedinečné čaje nebo relaxační koupelovou sůl. Mimochodem, věděli jste, že bylinky neslouží jen na dobré čaje a léčení, ale rovněž mohou být cenným přírodním hnojivem? Poradíme vám, jak si přichystat domácí bylinnou jíchu. Snadno, rychle, zadarmo. A pochopitelně jsme nezapomněli na černý bez. Než se s námi pro tuto sezónu rozloučí, zajděte si jej nasbírat, vyplatí se to. Krom známých účinků na kašel, nachlazení či horečku léčí i záněty nebo bolesti hlavy. Věděli jste to? Tak šup do trafiky, ať vám neutečou!

Za redakci, Monika Poledníková

Ochutnejte:

Sirup z květů černého bezu

Přísady:
50 ks čerstvých květů černého bezu
2 l převařené vody
2 citróny (chemicky neošetřené)
20 g kyseliny citrónové

Příprava: Květy černého bezu vložíme do větší nádoby, přidáme citróny na kolečka nakrájené a zalijeme zchladlou převařenou vodou. Přikryjeme a necháme (ideálně v chladnější místnosti) 18 – 24 hodin louhovat. Poté scedíme nejprve přes cedník, poté ještě přes plátýnko. Přelijeme do hrnce a dáme vařit. Postupně přisypeme cukr i kyselinu citrónovou. Občas promícháme. Vzniklou pěnu z povrchu odstraníme naběračkou. Jakmile dojde sirup bodu varu, odstavíme. Ihned nalíváme do čistých, horkou vodou vymytých lahví, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Takto připravený sirup vydrží až do příští sezóny.

Tip: Podobně je možné připravit si sirup z květů černého bezu za studena. Jeho výhodou je uchování většiny cenných látek z bezu. Nevýhodou krátká trvanlivost. Nejprve svaříme vodu s cukrem a necháme zchladnout. Pak přidáme šťávu z citrónů a směsí zalijeme bezové květy. Necháme 24 hodin louhovat. Scedíme a uchováváme v lednici. Spotřebujeme co nejdříve.



Tel.: +420 225 985 225

Objednejte ještě dnes!