Pěstování čerstvých bylin není žádná věda. Můžeme je nechat růst ze semínek nebo zakoupit již vysazené bylinky a doma si je jen přesadit do vlastního truhlíku.

BUTTON-PREDPLATNEV takovém případě je však vhodné použít pod zeminu kamínky, které budou odvádět přebytečnou vlhkost, aby byliny neuhnívaly. Důležité je i pravidelné zalévání a rosení. Bylinky nikdy nenechte „plavat“ ve vodě, a zároveň dbejte na to, aby zemina úplně nevyschla.

Aby se jim dobře dařilo, odstřihujte při jejich použití vždy stejnoměrné konce z jednotlivých větviček.Layout 1 I když některé z nich nebudete používat pravidelně, zaštipujte konečky. Rostlinky tak budou košatět a vrátí vám to. Sklízejte pokud možno za teplého, suchého počasí, kdy jsou rozkvetlé a silné. Otrhávejte vnější listy, abyste podpořili růst nových listů uprostřed.

Výhodou většiny bylinek je to, že nepotřebují zahradu a můžeme je pěstovat bez problémů i v pohodlí domova. Poslouží nám v kuchyni nebo domácí lékárně a ještě krásně ozdobí okenní parapety.

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum)

Naťová zelenina, lidově zvaná šnytlík nebo šnitlík, je oblíbená především pro obsah vitamínů a minerálů, zvláště B2, C, vápníku a draslíku. Díky tomu, že v české krajině roste zcela běžně, byla velmi oblíbenou bylinkou našich prababiček, které ji ordinovaly na zvýšení chuti k jídlu a zlepšení trávení.

shutterstock_101842459Má velmi příjemné cibulové aroma, jež úžasně dochutí třeba čerstvý chléb s máslem, tvarohem či pomazánky všech druhů a barev. Výborně chutná v salátech, harmonickou chuť vytváří také ve vaječných nebo houbových receptech. Není možné ji sušit, ale své vlastnosti si dobře uchová zamražená.

Tip Bylinky revue: Pažitkové pesto

Přísady: 150 g pažitky, 100 ml olivového oleje, 5 g soli, 2 stroužky česneku

Příprava: Pažitku opláchneme a nasekáme na drobné kousky. Dáme ji do vhodné nádoby, přidáme olej, sůl a ponorným mixérem rozmixujeme. V uzavřené skleničce skladujeme v lednici.

Kopr vonný (Anethum graveolens)

Bylinka používaná od biblických časů. Do Evropy a později i na náš talíř se dostala díky Římanům, kteří ji přivezli z egyptských výprav. Je ceněná pro svůj obsah vitamínu C, A, silic, vápníku, fosforu a mnoha dalších minerálních látek.

Kopr byl dlouho považován za důležitou léčivku, která pomáhala s nespavostí, žaludeční neurózou nebo ledvinovými onemocněními. shutterstock_135239450Posloužila také ženám – ještě dnes se na některých vesnicích žvýkají semínka kopru pro příjemný dech, koprové lázně zase snižují lámavost nehtů.

Na talíři si skvěle rozumí se smetanovými omáčkami, nakládanou zeleninou i rybami. Gurmáni ho ocení jako gravlax (pochoutka skandinávské kuchyně) v kombinaci s uzeným lososem. Typicky slovanským jídlem jsou pak brambory s máslem a notnou dávkou koprové natě.

Tip Bylinky revue: Kopr naložený v soli

Přísady: 500 g kopru, 100 g soli

Příprava: Čerstvý kopr důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Nakrájíme na drobné kousky a osolíme cca 80 gramy soli. Důkladně promícháme a namačkáme do sklenice. Zasypeme zbytkem soli. Sklenici převážeme dvojitým celofánem a uchováváme v temné a studené místnosti.

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis)

Typická středomořská bylinka, která je úžasnou ozdobou zahrádek a balkonů, důležitá složka provensálského koření. shutterstock_77649166(2)Intenzivní vůně i chuť nesmí chybět u receptů italské, francouzské, španělské, ale také albánské kuchyně.

Hlavní chuťový tón, který je podle znalců nejvíce podobný vůni kadidla, skvěle rozvíjí skopové a jehněčí pečeně, telecí maso, drůbež, vařené ryby, ale také rajské omáčky a další tomatové pokrmy. Rozmarýn se hojně používá také v péči o tělo – regeneruje unavené svaly a pomáhá proti křečím a revmatismu.

(…)

Zajímá vás více? Celý text a mnoho dalších zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v červnovém vydání Bylinky revue a speciálu Bez lepku!FCB-BANNER-6-2016Magazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.