Bylinky podle abecedy: Plicník lékařský léčí choroby plic

BR-12-2017-MAKETABylinky revue 12
Termín vydání: pátek 1. 12. 2017
Žádejte v prodejnách tiskuPredplatne

POZOR AKCE – zvýhodněné předplatné – platí jen do konce roku. Odešlete objednávku dnes a stíháte dodání před Vánoci.
ZDARMA: Kalendář 2018
ZDARMA: Zdravé recepty

Predplatne

Tel.: +420 225 985 225
(všední dny 08:00 – 18:00)

Rostlina je jedním symbolů začínající bylinkářské sezony, v okolí se objevuje již velmi časně zjara.

A poznáte ji snadno – květy hýří barevnou paletou snad všech odstínů růžové a fialové. V našich lesích a hájích roste tato léčivka poměrně hojně.

Většinou se plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) vyskytuje ve skupinách, takže někdy vybarví lesní temnotu do nevšední krásy. Sběr plicníku je vděčný, neboť roste hustě a v čistých porostech. Chodí se sbírat třeba dvakrát ročně. Nejprve hned na začátku kvetení, kdy trháme stonky s květy. Listy se sbírají později, až když jsou dostatečně velké, což někdy bývá až měsíc po odkvětu. Ovšem vždy sušíme a skladujeme odděleně, ačkoli mají obě drogy stejné použití. Ve výjimečných případech se totiž mohou využívat výhradně květy, které jsou účinnější.

Historie bylinky a léčivé účinky

Plicník patří k mladým léčivým rostlinám. Začal se použshutterstock_620641556ívat až v 18. století, kdy se  odvar z květů a čerstvé listy doporučovaly při všech plicních onemocněních. Toto jednoznačné uplatnění se odrazilo i ve jménu rostliny a zachovalo se dosud. Čaj z květů i listů pomáhá při každém neduhu plic a dýchacích orgánů, jako jsou zápal plic a průdušek,  astma, kašel, vykašlávání krve, zahlenění plic a podobně.

Využití plicníku

Bylinu můžeme používat i samostatně, ale podle jednotlivých onemocnění jsou vhodné kombinace s jinými rostlinami. Zlepšuje to léčebný účinek a zároveň zmírňuje nepříznivé působení plicníku na srážlivost krve, kterou droga mírně zvyšuje. Lidé s vysokou sedimentací by neměli plicník užívat samostatně ani dlouhodobě.

Plicník se dobře uplatňuje i při poškození sliznice hltanu a žaludku po požití koncentrovaného alkoholu, horkých jídel nebo nápojů, chemikálií a podobně (popálení, poleptání dutiny ústní, jícnu).

(…)

Text: MUDr. Zbyněk Mlčoch

Zajímá vás více? Celý tento text a mnoho zajímavých článků, návodů, rad a tipů najdete v prosincovém vydání Bylinky revue a Zdravých receptů, které vycházejí v pátek 1. prosince!FB-BANNER-1217-BR

objednatMagazíny si můžete výhodně předplatit ZDE a seznam trafik naleznete ZDE.