Jestřabina lékařská Galega officinalis
JESTŘABINA LÉKAŘSKÁ
Galega officinalis
Ve středověkém Německu jestřabinu pěstovali pro léčbu moru a horečky. Dnes se používá pro své dva nezanedbatelné léčivé účinky, které se ovšem liší tak významně až je to zarážející.
Účinky
Jestřabina obsahuje glykosidy, aminokyseliny, sacharidy, saponiny, třísloviny a hořčiny. Na prvním místě je její účinek při snižování hladinu krevního cukru v krvi a za druhé patří mezi jednu z mála bylin podporující laktaci. Dále působí mírně projímavě a močopudně.
Popis
Vytrvalá rostlina dosahující 40 až 100cm. Má silný oddenek s dřevnatými kořeny, ze kterého vyrůstají přímé, početné, nevětvené lodyhy. Spodní listy s řapíky jsou celistvé, vrchní jsou lichospeřené složené s 5 – 9 párů lístků. V úžlabí listů vyrůstají hroznovitá květenství s 15 – 35 zvonkovitými květy bílé, bíložluté až namodralé barvy. Kvete v červenci a v srpnu. Sbírá se celá rozkvetlá nať.
Užívání
Ideálním užití je buď samostatně v podobě čaje při snížené laktaci, nebo ve směsi bylin podobných vlastností při cukrovce 2. typu. Dále ji lze vnitřně popíjet pro její močopudný účinek společně např. se zlatobýlem, přesličkou, břízou a podobně účinnými bylinkami při nemocech močových cest, močového písku a otocích nohou. Lze ji přidávat do mastí na ekzémy a špatně se hojící rány.
Kontraindikace
Vyšší dávky mohou vyvolat lehkou otravu.
Tip
Čaj pro zvýšení laktace: 1 až 2 čajové lžičky sušené nati jestřabiny přelijeme 250ml vody a necháme 15 min louhovat a poté scedíme. Pijeme 2x až 3x denně.