Zelný salát s křenem
Tato zdravá pochoutka vám skvěle protáhne dutiny, dodá spoustu vitamínu C a je vynikající přílohou k vepřovému nebo hovězímu masu výraznější chuti.
Budete potřebovat:
- 1 velkou hlávku zelí (můžete použít bílé i červené)
- 1 velkou cibuli
- kus křenu, asi 200–250 g
- hrnek kvalitního octa (jablečného nebo vinného)
- půl hrnku olivového oleje
- půl hrnku tmavého cukru
- lžíci celého hořčičného semínka
- lžíci mletého nebo drceného koriandrového semínka (pokud nám nevoní, můžeme vynechat)
- 1 lžíci soli
Postup
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Zelí nakrájejte na tenké plátky, křen nastrouhejte najemno. Všechno smíchejte ve velké míse a přidejte koření, ocet a cukr. Podle vlastní chuti můžete dokyselit nebo osladit. Přeložte do uzavíratelných sklenic a hmotu hodně udusejte, aby v ní nebyly vzduchové bubliny. Když salát uložíte do lednice, vydrží týdny, pokud se toho dočká. Můžete jej konzumovat hned, ale lepší bude uleželý.
Zdroj: Bylinky revue 11-12/2020