Nové dárkové sady, kosmetika, zdravé dobroty, více na: mojebylinky.cz/bylinkove-darkove-sady

Zázvor na podzim: Osvědčený pomocník při nachlazení

Zázvor na podzim: Osvědčený pomocník při nachlazení

Dalo by se říci, že zázvor je jedna z bylinek, která by vám neměla chybět v univerzální domácí lékárničce. Pokud se jí vybavíte, možná tím vyřešíte spoustu zdravotních problémů. Ale pěkně popořadě. K čemu je zázvor tedy vůbec dobrý?

Zdravotní účinky

Kořen zázvoru má značné protizánětlivé a analgetické účinky, které pomáhají utišit svalovou bolest a bolest při zánětech kloubů. Kromě toho má antibakteriální i protizánětlivé vlastnosti, tím pádem dokáže zastavit rýmu, snižovat horečku, léčit zánět v krku a dokonce je schopen zmirňovat křeče průdušek při nachlazení a chřipce.

Sušený vs. Čerstvý

 Pokud budete zázvor používat do vaření či pečení, často se využívá sušeného zázvoru. Naopak mladý zázvor se používá více na inhalaci, sirupy, čaje a další. Mají rozdílné účinky na zdraví, chuť a hlavně i využití.

Čerstvý zázvor je ve vůni jemný a v chuti mírný, takže může být i restován stejně jako ostatní zelenina. Je třeba se zbavit slupky, která je poměrně tenká a můžete ji dát pryč škrabkou na brambory. Poté můžeme kořen nakrájet na kolečka, strouhat nebo nadrobno nasekat. Je účinný při napadení organismu. Je ideální si z něj udělat čaj nebo ho jen samostatně žvýkat.

Sušený zázvor více pozitivních účinků na poruchy s trávením a také zlepšuje imunitu. Chuť sušeného zázvoru je zcela odlišná od čerstvého, a proto je v receptech nezaměňujeme. Můžete ho využít při vánočním pečení, vaření nebo jako čaj.

Využití zázvoru

Jak už bylo předesláno, zázvor lze využít v mnoha případech. Pojďme si říci, jak zázvor využít například při nachlazení nebo pro podporu imunity.

Zázvorový sirup

Podzim je ideální čas vychutnat si zázvorový sirup který zahřeje i osvěží. Díky jeho jemně pikantní chuti skvěle doplní podzimní čaje nebo domácí limonády. Můžete ho také použít při pečení perníčků, kde jeho výrazná chuť doplní skořici a hřebíček. Pomáhá zejména při bolestech v krku, chřipkách a podobných nachlazení.

Inhalace a napařování

Pokud vás skolilo nějaké onemocnění průdušek či plic, jeden z nejlepších způsobů je inhalace a napařování zázvoru. Hlavu je potřeba napařovat nad hrncem, přidejte do vroucí vody nastrouhaný čerstvý zázvor. Hlavu přikryjte ručníkem a snažte se vydržet co nejdéle. Opakujte minimálně 3x za den.

Zázvorový čaj

Na přípravu zázvorového čaje toho stačí velmi málo. Zalijte horkou vodou 1 lžičku sušeného zázvoru, sceďte a poté přidejte med a citron podle vaší chuti. Zázvorový čaj je ideální do chladných podzimních dnů, zejména když cítíte, že vaše imunita slábne.