Vyznejte se v zázvoru: Který je nejlepší
Vyznejte se v zázvoru: Který je nejlepší
Na pultech obchodů je k mání zázvor černý, bílý a růžový. Jak se od sebe liší? Je to vlastně úplně jednoduché. Černý zázvor (v obchodě tmavě šedý nebo černohnědý) jsou vlastně neoloupané oddenky. Bílý (v obchodě bílý, šedý či nahnědlý) je už oloupaný. Růžovým zázvorem jsou pak myšleny nakládané oddenky. S těmi se ale setkáte buď v Japonsku, nebo u nás ve větším či specializovaném obchodě. Zde ale uděláte lépe, pokud sáhnete po těch dražších. V těch jsou samozřejmě i kvalitnější druhy octa a nakládaný zázvor vás pak nepřekvapí zbytečnou sladkostí nebo ostrostí. Má intenzivní chuť a je mírně sladko-kyselý. Vyrobit si ho však můžete i sami doma.
Nakládaný zázvor
Růžový naložený kořen prohřeje celý organismus a má jemně povzbudivé účinky. Kromě toho umí také pročistit tělo a podporuje chuť k jídlu. Zbystřit byste měli i v případě, že jste milovníci sushi. Nakládaný zázvor nesmí v téhle dobrotě v žádném případě chybět. Můžete si jej sice koupit, ale kdo si jej jednou sám vyrobil, dá mi za pravdu, že nad skvělý domácí prostě není. Můžete ho použít v poke bowls, polévkách nebo jako marinádu na maso.
Domácí růžová zavařenina
Přísady: 150 gramů oloupaného zázvorového oddenku, 90 mililitrů rýžového octa, 50 gramů cukru a čtvrt lžičky soli (můžete přidat ještě 2 polévkové lžíce saké).
Příprava: Zázvor za pomoci škrabky nakrájíte na tenké plátky, na 30 vteřin vhodíte do horké vody, vytáhnete a necháte okapat a vychladnout. Do sklenice dejte směs octa, soli a cukru, přidejte zázvor, promíchejte a nechte na 24 hodin odstát v lednici. Sklenici před vložením do lednice dobře uzavřete víčkem. Takto naložený zázvor vydrží i několik týdnů.
Zajímavost
Vedle zázvoru obecného, neboli pravého, jak jej známe u nás, se pěstují i další druhy zázvoru, které se k nám ani nedovážejí. Především jde o zázvor širolistý (zerumbet). Od toho „našeho“ se liší především tím, že má širší, kopinaté listy a tlustší, méně kořenný, nahořklý oddenek. Běžně se pěstuje v Bengálsku a na ostrově Jáva. Tady používají oddenek jako žaludeční lék a mladé listy jako výbornou zeleninu.
TIP: Zázvorový sirup
A dalším zajímavým druhem u nás neznámým je zázvor kusumunar. Ten má čárkovito-kopinaté listy. Jeho oddenek je nahořklý a lehce připomíná kafr. Pěstuje se v jižní Asii. Oddenek funguje jako lék a listy jako mladá zelenina.
Zázvor pravý (Zingiber officinale)
Tato rostlinka je už přes 3000 let známá jak v asijské kuchyni, tak na Středním východě. V těchto oblastech je hned po soli nejčastěji používanou potravinářskou přísadou. Zázvor působí komplexně na celý organismus a jednotlivé orgány. Podporuje trávení, zvyšuje produkci žaludeční šťávy a slin. Mírně stimuluje srdeční činnost, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Také působí při kašli, nemocech horních cest dýchacích nebo slabých zánětech. Skvělý je i při ranních nevolnostech v těhotenství nebo při bolestech hlavy.
Galgán pravý (Alpinia galanga)
Rostlina je především známá jako velice účinné afrodiziakum. Čerstvé oddenky chutnají jako zázvor, sušené jako skořice. U nás není galgán příliš znám, ale např. v Indonésii je to poměrně často používané koření do polévek. Oddenek je účinný proti průjmu, nechutenství, ke snížení horečky, i jako lék při bolestech zubů.
Text: Josef Vodička
Zdroj: Bylinky revue - Zázvorový speciál 2012