Vitamínová bomba – nevařený sirup z arónie
Nevařený sirup z aronie je skvělým zdrojem vitamínů, které posilují imunitu a dodávají energii v přírodní formě. Tento jednoduchý recept zachovává všechny prospěšné látky v plodech, protože aronie není tepelně upravována. Ideální volba pro zdravé posílení organismu během zimních měsíců.
Budete potřebovat:
- velkou zavařovací láhev (4 nebo 5 l)
- 2 kg jeřabin
- 2–3 kg cukru
- 1 sáček kyseliny citrónové (100 g)
- převařenou vodu
Postup
Protože sirup nebudeme vařit, je třeba maximálně dodržovat hygienu, aby se nekazil. Proto zavařovačku dobře vymyjeme a vložíme do ní přebrané a opláchnuté plody aronie. Promícháme s kyselinou citrónovou a láhev doplníme převařenou vodou asi 5 cm pod uzávěr. Uzavřeme, uložíme na chladné místo a necháme 2 dny odpočívat. Potom kuličky rozmačkáme. Můžeme použít i ponorný mixer, ale nemixujeme na jemno, jen trochu podrtíme. Vzniklou směs necháme vykapat přes plátýnko a na každý litr tekutiny použijeme kilo cukru. Nepřevařujeme, jen dobře promícháme a necháme cukr rozpustit. Trvá to několik hodin a je třeba sirup občas ode dna promíchat. Když je hladký a cukr v něm zcela zmizí, plníme sirup do lahví a uchováváme v chladu, ideálně v lednici. Vydrží klidně až do jara, pokud ho ovšem nespotřebujeme dříve. Je totiž vynikající na přípravu domácí limonády nebo k přelití moučníku, a navíc obsahuje velké množství vitamínu C.
Zdroj: Bylinky revue 11-12/2020