Tři letní detoxikační dny – jahody, meloun, okurka
Letní dny jsou spojeny s relaxem a odpočinkem. Proč nedopřát trochu odpočinku také našemu trávení? Zkuste si dát odlehčovací a detoxikační den, díky kterému se vaše tělo pročistí a trávicí ústrojí si odpočine. Budete totiž jíst hodně ovoce a zeleniny, jen lehké maso a budete hodně pít. S největší pravděpodobností s takovým jídelníčkem také něco shodíte!
Je potřeba jíst pravidelně přibližně po 3 hodinách, dobře se vyspat a za den vypít dostatek tekutin – přibližně kolem 2 litrů. Nejlepší je čistá voda bez bublinek nebo ovocný či bylinkový čaj. A šetřete s kávou – měla by stačit jedna za den. Zkuste jahody, meloun nebo okurku – nebo pro jistotu klidně všechny tři. V létě jich je všude kolem habaděj, jsou z místních zdrojů, takže jsou čerstvé a snadno je seženete.
Jahodový detox
Proč jahody? Obsahují vlákninu, na kterou se vážou toxiny a jsou s ní vyloučeny z těla ven. Pomáhají odvádět zbytečnou tekutinu, kterou zadržujeme. Je v nich hodně vitamínů a také hořčíku a vápníku. Obsahují ovocný cukr, takže po nich máme menší chutě na sladké.
Snídaně: káva nebo čaj, plátek žitného chleba s lučinou nebo šunkou
Svačina: miska jahod (150 - 200 g)
Oběd: miska jahod (150 – 200g), 150 – 200 g kuřecího masa, 150 g salátu (například ledový salát, rajčata, okurky, papriky – podle chuti)
Svačina: miska jahod (150 – 200 g) a jogurt, ideálně nízkotučný
Večeře: miska jahod (100 g) a omeleta ze 2 vajec a 200 g zeleniny (například žampiony, cuketa, květák).
Melounový detox
Proč meloun? Je to podobné jako s jahodami – má hodně vlákniny, takže odporuje trávení. Obsahuje hodně vitamínu A, B a C vitamínů a minerálů. Má ohromný obsah vody, proto je močopudný a pomáhá od potíží s ledvinami, například v případě ledvinových kamenů. Funguje antioxidačně a díky cukru zahání chutě na sladké.
Snídaně: káva nebo čaj, plátek žitného chleba se šunkou, vajíčkem nebo lučinou
Svačina: miska nakrájeného melounu (150 - 200 g)
Oběd: miska nakrájeného melounu (150 – 200g), 150 – 200 g kuřecího nebo krůtího masa bez kůže, 150 g salátu (například ledový salát, rajčata, okurky, papriky – podle chuti)
Svačina: miska nakrájeného melounu (200 – 250 g)
Večeře: miska melounu (100 g) a směs 200 g zeleniny a 2 vajec a 200 g zeleniny (například smaženice ze žampionů, květák nebo brokolice s vajíčkem)
Okurkový detox
Proč okurky? Jsou bohaté na vitamín C a především na draslík. Díky němu dovedou výborně odvodňovat organismus. Podporují krevní oběh a protože obsahují přes 95 % vody, jsou i nízkokalorické.
Snídaně: káva nebo čaj, plátek žitného chleba s tvarohem nebo tvarohovou pomazánkou
Svačina: miska ovoce (meloun, jahody, maliny, ananas, třešně borůvky, rybíz (150 - 200 g)
Oběd: okurkový salát s jogurtem (200 g okurky, 1 jogurt 150 ml), 150 – 200 g kuřecího nebo krůtího masa bez kůže
Svačina: miska ovoce (meloun, jahody, maliny, ananas, třešně borůvky, rybíz (150 - 200 g)
Večeře: okurkový salát s jogurtem (200 g okurky, 1 jogurt 150 ml), omeleta ze 2 vajec a 200 g zeleniny (například žampiony, cuketa, květák).