Nové dárkové sady, kosmetika, zdravé dobroty, více na: mojebylinky.cz/bylinkove-darkove-sady

Sušené šípky: Vaše každodenní vitaminová bomba

sipek zmenseny

Sušené šípky: Vaše každodenní vitaminová bomba

Skromná bojovná rostlina tvoří neproniknutelné křoví a svými zhruba centimetr dlouhými trny se snaží zachytit každého nešťastníka, který se domnívá, že jejich sběrem zbohatne. Co se však týče peněz, to nikoliv. V případě zdraví to však rozhodně platí!

Složení šípků

Co se týče vitaminu C, obsahují šípky dokonce až desetinásobek toho, co citrony. Ve 100 g dužiny je totiž 200–500 mg vitaminu C. Nejvíce si ho šípky zachovávají na přelomu září a října. Co se vitamínů týče, obsahují také velké množství karotenů – provitamínu A a vitamínů skupiny B. Zanedbatelné nejsou ani minerální látky, stopové prvky, organické kyseliny, třísloviny a hojivé slizové látky. Dále obsahují invertní cukr, sacharózu, pektin, kyselinu citronovou a jablečnou, stopy vanilinu, silice, flavonoidy, kyselinu nikotinovou, vitamín K, fosfor, vápník, draslík či hořčík.

Sbírejte a sušte

Na rozdíl od jiných rostlin a bylin má šípek jednu velkou nevýhodu. Obsah vitaminu C, který je u něj abnormálně vysoký, se velice rychle vytrácí. Pokud se tedy vypravíte nasbírat si jej do zásoby, je nutné vědět, jak na to. A to nejen co se sběru týče, ale hlavně sušení a uchování. Jen správným postupem můžete zajistit, aby „céčka“ zůstalo v šípku co nejvíce.

Pořádně vysušit

Až přijdeme domů s nasbíraným košíkem šípků, musíme je rychle zpracovat. Nejprve odstraníme zbylé stopky a očistíme. Poté pořádně propereme v chladné vodě a lehce osušíme utěrkou. Šípky můžeme sušit i celé, ale to se příliš nedoporučuje. Lepší variantou je nasekat je na drobné kousky. Protože jde o časově a fyzicky náročnou práci, je ideální využít kuchyňského robota. Šípky do něj nasypeme a necháme je rozsekat. Poté je rozprostřeme na plech a sušíme v troubě při teplotě 50–60 °C minimálně 4 hodiny, někdy i déle. Pamatujte, že správně usušené šípky mají mít červenou barvu, ovocnou vůni a sladkokyselou chuť. Šípky můžeme také sušit v sušičce nebo rozprostřené v suché a dobře větrané místnosti, což může trvat několik dní až týdnů. Nevýhodou sušení šípků je, že se ztrácí značná část vitamínu C – přibližně 80 % původního obsahu. Proto je důležité šípky skladovat v uzavřených nádobách na suchém a chladném místě.

Dobroty z keře

Pokud chcete snadno a lehce využívat kouzelnou sílu šípků, měli byste dodržovat pár pravidel.  Šípky je potřeba zpracovat šetrně, aby si zachovaly co nejvíce vitaminů a minerálů. Důležité je, šípky spotřebovat do jednoho roku, protože postupem času ztrácejí své léčivé účinky.

Hřejivý nápoj plný vitamínů

Šípkový čaj je ideální způsob, jak si užít chuť i benefity šípků. Doporučujeme použít kvalitně usušené šípky, jako jsou ty naše. Stačí zalít 2 lžičky sušených šípků horkou vodou a nechat louhovat. Přeceďte po 10 minutách, popřípadě přidejte med a citron pro extra osvěžení. Šípky byste neměli zalévat vroucí vodou (maximálně 80–90 °C).

Šípková marmeláda

Sušené šípky (1kg) přes noc namočte do vody a poté propasírujte nebo rozmixujte. Kaši vložte do hrnce, přidejte 1 litr vody a začněte vařit. Směs nechte probublávat přibližně 30-40 minut, dokud šípky nezměknou a nerozvaří se na jemnou pastu. Poté přidejte cukr a nechte vařit dalších 10 minut. Množství cukru záleží na vašich preferencích. Můžete přidat citronovou šťávu, která dodá marmeládě svěží chuť. Pokud byste chtěli marmeládu zahustit, přidejte pektin. Jakmile je marmeláda hotová, ještě horkou ji plňte do sterilizovaných sklenic. Sklenice uzavřete a otočte dnem vzhůru.