Dárek předplatitelům, nástěnný kalendář 2025

Šípky v kuchyni: Recepty plné zdraví

sipky zmensene

Šípky v kuchyni: Recepty plné zdraví

Šípky jsou oblíbenou surovinou v tradiční kuchyni i lidovém léčitelství. Obsahují vysoké množství vitamínu C, antioxidanty a další látky, které podporují imunitu a celkové zdraví. Přinášíme vám několik tradičních receptů na využití šípků v kuchyni, ať už jde o sirup, likér nebo polévku. Kvalitní sušené šípky najdete na e-shopu mojebylinky.cz.

1) Šípkovo-mátový sirup

Přísady: 150 g šípků, 50 g máty peprné, 50 g rakytníku, 1 l vody, 50 g kyseliny citronové

Příprava: Rozmačkané šípky, rakytník a mátu vložíme do hrnce s vodou a přivedeme k varu. Necháme vychladnout a poté přecedíme. Přidáme cukr a kyselinu citronovou, zahříváme do rozpuštění cukru. Sirup slijeme do lahví a sterilizujeme 20 minut při 80 °C.

2) Kořeněný šípkový likér

Přísady: 0,5 kg šípků, kůra z 1/2 citronu a pomeranče, 1,5 l vodky nebo třešňové pálenky, lžička rozinek, skořice, 3 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, cukerný roztok (250 g cukru + 1 hrnek vody)

Příprava: Očištěné šípky smícháme s kořením a kůrou, zalijeme alkoholem a necháme 14 dní na teplém místě. Pak uvaříme cukerný roztok, smícháme se scezeným šípkovým nálevem a slijeme do lahví. Likér necháme ještě několik dní odležet v chladu.

3) Kuřecí prsa na šípkové marinádě

Přísady: 4 ks kuřecích prsních řízků, 80 g másla

Na marinádu: 1/2 lžičky mletého zázvoru, 100 ml olivového oleje, 1/2 citronu, špetka chilli koření, 10 kuliček barevného pepře, 5 kuliček černého pepře, 2 hrsti čerstvých šípků (lze použít i sušené)

Příprava: Čerstvé šípky očistíme od stopek a okvětí, rozpůlíme je a odstraníme jadérka. Poté je důkladně propláchneme, abychom se zbavili chloupků, a necháme okapat. Vložíme šípky do nádoby, přidáme olivový olej a rozdrtíme je tyčovým mixérem téměř na kaši. Smícháme se zázvorem, chilli a čerstvě mletým pepřem. Pokud používáme sušené šípky, předem je rozemeleme v mlýnku. Kuřecí prsa lehce naklepeme, potřeme šípkovou marinádou z obou stran a pokapeme citronovou šťávou. Maso necháme alespoň 1 hodinu uležet v marinádě. Na rozehřáté pánvi zprudka opečeme kuřecí plátky po obou stranách, před koncem smažení přidáme kousek másla a necháme ho rozpustit pod masem. Podle chuti osolíme.

4) Švédská studená polévka ze šípků

Přísady: 1 litr čerstvých nebo 8 dl sušených šípků, 1 litr vody, cukr dle chuti, 1 lžíce bramborové moučky, 50 g opražených mandlí

Příprava: Šípky omyjeme a vaříme v 1 litru vody do změknutí, poté přepasírujeme. Polévku osladíme, přidáme bramborovou moučku rozmíchanou ve vodě a zahustíme. Podáváme vychlazenou s opraženými mandlemi.

5) Šípkový čaj proti nachlazení

Přísady: Hrst kvalitně usušených šípků, 1/2 litru vody

Příprava: Sušené šípky přelijeme vroucí vodou a necháme louhovat 10 minut. Přecedíme a pijeme teplé, ideální při nachlazení nebo jako prevence.

 

Text: Josef Vodička

Zdroj: Bylinky revue - šípkový speciál 2012

banner BR1024