Sedmikrásková poupata jako kapary

1

V dubnu začínají rašit drobné roztomilé kvítky sedmikrásek, které můžete využít nejen k dekoraci pokrmů. Je to jedna z mála bylinek, které máte k dispozici po většinu roku, až do listopadu, a někdy je možné ji najít dokonce i pod sněhem. Květy můžete ozdobit vaječnou omeletu, přidat je do polévek nebo posypat chleba s máslem, tvarohem nebo pomazánkou a lístky této rostliny se hodí do jarních salátů a zelených smoothies.

Tato pro někoho obyčejná květina prý nosí štěstí a navíc i léčí. Využijete ji tedy nejen v kuchyni, ale může se stát také součástí Vaší domácí lékárny a kosmetické péče. Pomůže Vám při nachlazení, ale také při zánětech ledvin a močových cest. Zevně ji využijete ve formě oleje na pleť nebo třeba koupele, prospívá aknózní pleti, pomůže při kožních zánětech a dokonce i při lupénce.

Z květů si můžete uvařit lahodný léčivý čaj nebo sirup. Vyzkoušejte recept na nevšední kapary, kterým ozvláštníte nejedno nejen italské jídlo. Recept je velice snadný, nejvíce času Vám zabere nasbírání poupat či kvítků sedmikrásek. Poupata sedmikrásek můžete zaměnit za jiná, třeba pampelišková nebo ta z lichořeřišnice. Vyzkoušejte různé varianty a uvidíte, která Vám zachutná nejvíce.

 

Budete potřebovat:

• 2 sklenice poupat nebo květů sedmikrásek

• 150 ml bílého vinného octa

• 4 kuličky pepře

• 2 kuličky nového koření

• 1⁄2 lžičky hořčičného semínka

• sůl

 

Postup:

Povařte stejný díl vody a octa s asi lžící soli a tuto směs vařte na mírném plameni přibližně 5 minut.

Do zavařovacích sklenic rozdělte koření, vsypte sedmikrásky a zalijte je připraveným nálevem. Zavařujte po dobu 15 minut.

 

TIP:

Tato „kapary“ použijte na zdobení salátů, pizzy, těstovin a do různých omáček. Skvěle se snoubí s rajčaty, sušenými rajčaty a sýrem. Postačí malé množství, mají výraznou slanou a kyselou chuť.

 

susene_byliny_banner (1)