Recept na rýžové nudle se zeleninou a shiitake
Když si dáte v čínské restauraci něco s houbami, velice pravděpodobně to bude houba shiitake. Tahle houba nejenže výborně chutná, ale je i bohatá na bílkoviny a minerály a posiluje imunitu. Zkuste si s ní zavařit podle našeho receptu:
Budete potřebovat:
- balíček rýžových nudlí (střední nebo silnější, ne vlasové)
- 200 g shiitake
- 2 cibule
- 1 pórek
- 1 papriku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce sójové omáčky
- sůl
Postup
Rýžové nudle uvaříme zvlášť podle návodu. Cibuli, papriku, česnek a pórek oloupeme, očistíme a nakrájíme na kolečka, česnek na tenké plátky. Shiitake nakrájíme také na plátky. Pokud máme sušenou, je nutné ji předem namočit, aby změkla, ideálně přes noc. Na oleji vše restujeme, potom osolíme, podlijeme 1 dcl vody, přiklopíme a 3 minuty dusíme. Pak pokličku sundáme, ochutíme sójovou omáčkou a vmícháme skleněné nudle.