Recept na dušené artyčoky na italský způsob
Potřebujete trochu osvěžit váš jídelníček? Zkuste artyčoky – zeleninu u nás poměrně nevšední, ovšem oblíbenou hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Máme pro vás recept na artyčoky s těstovinami na italský způsob.
Budete potřebovat:
- 4 artyčoky
- 0,8 l vody
- 2 menší citróny
- 3–4 stroužky česneku
- skleničku suššího bílého vína
- 3 snítky zelené petrželky
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, bílý pepř
Postup
Artyčoky obereme – zbavíme je tuhých vnějších listů a necháme pouze srdíčka. Ta dáme marinovat do vody, do které jsme vymačkali šťávu z citrónů a nakrájeli do ní i vymačkané citróny. Trochu citrónové šťávy si dáme stranou, použijeme ji později. Artyčoky marinujeme asi půl hodiny. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme olivový olej a přidáme česnek. Chvilku restujeme, dokud nezezlátne.
Srdíčka artyčoků vyjmeme z marinády, vymačkáme a nakrájíme na plátky silné asi 1–2 cm. Potom je přidáme k česneku a restujeme. Osolíme, opepříme, přidáme odloženou citrónovou šťávu a víno, podlijeme 1 dcl vody a dusíme doměkka. Potom odklopíme, a ještě chvilku restujeme, abychom se zbavili přebytečné tekutiny.