Recept na bezinkovou marmeládu
Černý bez roste všude a dá se z něj dělat výborná marmeláda, na kterou vám zde přinášíme recept. Nezapomeňte však na rčení, které říká „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“ – bezinky musíte totiž před konzumací tepelně upravit nebo usušit, jinak hrozí otrava!
Budete potřebovat:
- 2 kg bezinek
- 2 kg jablek
- 1 kg cukru
- 1 balíček Gelfixu
- 1 citrón
Postup
Bezinky operte a otrhejte ze stopek, jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo nebo na plátky. Gelfix smíchejte s 10 lžícemi cukru a vše promíchejte s ovocem, až pustí šťávu. Potom uveďte do varu a vařte 5 minut. Poté vmíchejte zbylý cukr a vařte 15 minut. Plňte do dobře vymytých skleniček, které uzavřete a nechte vychladnout dnem vzhůru.