RECEPT: Jogurtové smoothie s mangem pro zdravá střeva
Nedostatek probiotik a střevní nerovnováha vedou k trávicím potížím – zácpám nebo průjmům, plynatosti či nadýmání. Pokud potíže přetrvávají delší dobu, mohou se dostavit i závažná onemocnění, jako chronické záněty střev či dokonce rakovina. Proto je optimální střevní mikroflóra velice důležitá k tomu, abychom se mohli dlouhodobě těšit pevnému zdraví. Zajistíme ji tak, že budeme pravidelně konzumovat živé mikrokultury, a to hlavně v jogurtech a dalších zakysaných výrobcích, případně v kysané zelenině.
Nárazově se dají probiotika doplnit i kapslemi na trávení. To je velice vhodné právě při a po konzumaci antibiotik.
Můžeme ale také spojit příjemné s užitečným a zařadit do jídelníčku nějakou lahůdku, na které si pochutnáme a kromě toho s ní přijmeme i cenná probiotika. Může to být třeba jogurtové smoothie z kvalitního jogurtu s ovocem, ve kterém je hodně vlákniny.
Jogurtové smoothie s mangem pro zdravá střeva
Budete potřebovat:
1 dobrý jogurt
½ manga
2 dcl vody
šťáva z poloviny citrónu
máta nebo kousek citrónu na ozdobení
Postup:
Mango oloupeme a nakrájíme na kousky. vložíme je do mixéru, přidáme jogurt a citrónovou šťávu, zalijeme vodou a rozmixujeme. Můžeme dát vychladit do lednice nebo při servírování přihodit pár kostek ledu. Pochutnáme si, ochladíme tělo a ještě dodáme do těla důležité látky.
Jogurtovou pochoutku můžeme různě obměňovat – místo manga můžeme použít papáju, jahody, meruňky nebo broskve. Všechno toto ovoce nám také dodá vitamíny a vlákninu, která je společně s probiotiky tolik potřebná pro činnost střev.