Podzim s rakytníkem: Přirozená posila pro vaše zdraví
Podzim s rakytníkem: Přirozená posila pro vaše zdraví
Patří mezi okrasné keře, jeho bobule by se měly sbírat nejlépe na konci léta či během podzimu. Rakytník řešetlákový je často nazývaný ,,citronovník severu“, je rostlina, která si v posledních letech získává stále větší oblibu. Pojďme si ukázat jeho efekty na zdraví nebo kde se dá využít.
Univerzální všelék
Rakytník je neskromně nazýván rostlinou budoucnosti. Jeho jediná oranžová bobulka totiž obsahuje velkou škálu bioaktivních látek, které maximálně prospívají našemu zdraví. Pomáhá posilovat imunitu, stimuluje trávení, léčí kašel a dokonce stimuluje krevní oběh. Jeho bobulky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C, díky čemuž chrání před podzimními nemocemi a chřipkami.
Rakytník na zahradě
Rakytník je nenáročná dřevina, které se bude dařit i na neúrodné a devastované půdě. Rychle se rozrůstá, a proto je vhodné dát ho buď do rohu zahrady nebo rovnou raději těsně za zahradu. Důležité je pořídit kvalitní odrůdu, protože se dokáže dožít přes sto let. Jeden z nejznámějších druhů je Sirola. Její menší oranžovo-červené plody mají sladší chuť, což je výhoda. Leicora je naopak tradiční a spolehlivá odrůda s většími pevnými oranžovými plody, které jsou ale o něco trpčí.
Utajená vitaminová bomba
Trpké a kyselé plody rakytníku vás na první ochutnání nejspíš příliš nezaujmou. Ale nezoufejte. Rakytník se dá lehce zpracovat a řádně osladit. Jakmile při sběru rakytníkový plod rozmáčknete, uvidíte téct oranžovou tekutinu, která se dá rozdělit na 3 části - rakytníkovou šťávu, pastu a sedlinu. Bobule je důležité sbírat pomalu a opatrně, abychom z něj měli bobule celé.
Oranžové dobroty
Viry i bakterie číhají všude kolem, čekají přesně na tu chvíli, kdy naše imunita bude oslabena. Pokud ale budete pravidelně užívat rakytník, pak tito nevítaní návštěvníci nemají jedinou šanci. Pojďte tedy ochutnat ty největší a nejzdravější rakytníkové lahůdky.
Rakytníkový sirup
Pokud hledáte snadný způsob, jak začlenit blahodárné účinky rakytníku do svého každodenního života, rakytníkový sirup je ideální volbou. Díky výborné chuti a vysokému obsahu vitaminů, je sirup přirozeným prostředkem na podporu imunity. Kromě klasické verze si můžete vybrat i z variant s echinaceou, bezem nebo zázvorem, které vás ochrání před podzimními nachlazeními.
Rakytníkový med
100 - 150 g prášku z plodů rakytníku (rozemletých usušených bobulí) se rozmíchá v 1 litru medu. Užíváme po lžičkách jako medicínu. Případně lze tímto medem sladit čaj.
Jednoduchý likér
Umeleme 1 kg bobulí rakytníku, smícháme s 1 l vodky a necháme v teple stát asi osm dní. Potom svaříme 1 kg cukru s menším množstvím vody, rakytník přecedíme přes plátýnko a smícháme s vychladlým cukrem. Opět přecedíme, slijeme do láhví a necháme tři měsíce uležet.
Rakytníkový speciál
Pokud byste se chtěli o rakytníku dozvědět více, můžete zkusit náš rakytníkový speciál, ve kterém naleznete rakytníkové recepty, více zajímavých informací o účincích oranžových bobulek a mnoho dalšího.