Medvědí česnek je jedna z prvních jarních bylinek, kterou můžete ochutnat. A má velkou sílu. Ne nadarmo po ní také sahají medvědi, jakmile se probudí ze zimního spánku. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů a bojuje tak proti jarní únavě. Kromě toho Vaše tělo perfektně pročistí. Využijete jej tedy při jarním detoxu. Na rozdíl od klasického česneku po konzumaci medvědího česneku nebudete mít nepříjemný zápach z úst.
Sbírejte jeho listy od února přibližně do poloviny května, než začne kvést. Poté můžete sbírat jeho květy, do kterých se stáhne jeho česneková vůně, a zdobit si jimi pokrmy (např. krémové polévky, omelety, rizota). Sbírejte jej opatrně, z každé rostliny jen pár lístků a tak, ať je nevytrhnete i s cibulkou, abyste se mohli na své stanoviště každoročně vracet. Medvědí česnek dnes již také nakoupíte na farmářských trzích a v některých supermarketech.
NA CO JE DOBRÝ:
• antioxidant
• posílení imunity
• pročištění celého těla
• trávicí systém
• chřipka a nachlazení
• regulace krevního tlaku
• močopudné účinky
Výtečně chutná jen tak na chlebu s máslem, v tvarohové pomazánce, ve vaječných pokrmech a ve spoustě dalších úprav. Jeho sezona je však velmi krátká. Zamrazte si jej do zásoby, abyste mohli vyzkoušet všechny vyhlédnuté recepty, nebo vyzkoušejte recept na skvělé pesto, které také velmi dlouho vydrží. Pokud jej dříve nesníte, tak do další sezony. Přidejte do něj opražené ořechy či semínka a nastrouhaný parmazán, opět rozmixujte, a máte výtečné pesto do těstovin. Tato variace vydrží v lednici zhruba dva až tři týdny.
Budete potřebovat:
• velký svazek listů medvědího česneku
• olivový olej
• sůl
Postup:
Postup výroby tohoto pesta je velice jednoduchý. Všechny ingredience rozmixujte na hladkou pastu. Můžete si předem listy medvědího česneku nakrájet, aby se Vám mixovaly snadněji. Nebo můžete listy umlít v mlýnku na maso a poté je smíchat se zbytkem ingrediencí. Menší množství pesta můžete také utřít v hmoždíři. Přendejte pesto do čistých sklenic. Navrch ještě můžete zakápnout olivovým olejem. Uchovávejte v lednici. Takto vám vydrží až do další sezony medvědího česneku, tedy po celý rok.