Pečené čaje lahůdka na zahřátí
Sychravé podzimní dny a večery v nás vyvolávají pocit chladu a často také neveselou náladu. Chcete si podzimní dobu zpříjemnit, ohřát se a zároveň si smlsnout na něčem lahodném? Máte rádi ovocné čaje, ale chtěli byste ještě něco víc? Přesně k tomu může posloužit pečený čaj.
Co to vlastně je, ten pečený čaj? Není to ledajaký čaj, ale nápoj, ve kterém najdete i celé kousky ovoce podle vlastní chuti. Připravuje se tak, že se vybrané ovoce očistí, nakrájí na malé kousky a s cukrem se upeče v troubě. Podle toho, jaké ovoce si vyberete, můžete přidat také třeba skořici, hřebíček nebo jiné koření, a zajímavou vůni zajistí třeba i rum nebo griotka.
Když na něj dostanete chuť, zalejete 2–3 polévkové lžíce směsi horkou vodou a máte dobrůtku par excellence. Pokud se budete chtít ohřát trochu víc, třeba po návratu ze sjezdovky, můžete pečený čaj vylepšit ještě trochou rumu nebo jiného voňavého alkoholu.
Pečený čaj se dá samozřejmě i koupit, ale nejvíc oceníte svůj vlastní. Jednak víte, co v něm je, jednak máte jistotu, že nebude obsahovat žádná éčka nebo barviva. Připravíte jej z toho, co máte rádi a také co máte po ruce – takže si nejen vytvoříte zásobu dobrot na chladné dny, případně krásné dárky, ale také spotřebujete přebytky, které vám vyrostly na zahrádce. Hodí se do něj prakticky všechno, a můžete zpracovat i ovoce, které máte v mrazáku a tak nějak nevíte, co s ním.
Skvělá zpráva je, že když vám – omylem – nějaká ta lahvička pečeného čaje zbyde, nemusíte se bát, že nebudete vědět, co s ní. Dá se totiž využít i v horkém létě! Místo horké vody jej zalijete studenou, přidáte pár kostek ledu a máte vynikající domácí limonádu.
Na pečený čaj můžete použít prakticky každé ovoce. Můžete si připravit čaj jednodruhový nebo z ovocné směsi, která vytvoří lahodnou chuťovou kombinaci. Pokud máte nějaké hodně výrazné ovoce, například ostružiny nebo třeba černý jeřáb, můžete čaj zjemnit přidáním jablka. Chuť nebude tak intenzivní a směs nabyde na objemu – a jablko v pečeném čaji nikdy neuškodí.
Plnit hotovou směs můžete jak do malých uzavíratelných skleniček na jednu porci pečeného čaje, tak i do větších sklenic. Potom při vaření dávkujete polévkovou lžící – na jednu porci vycházejí asi dvě až tři. V této variantě však riskujete, že místo vaření se do čajové směsi rovnou pustíte a z větší sklenice nakonec uvaříte mnohem méně porcí, než byste měli. Tak dobrá totiž bude!
Recept na švestkový pečený čaj
Budete potřebovat:
- 2 kg zralých švestek
- 2 citróny
- 1,5 kg cukru
- 5 hřebíčků
- 3 kousky celé skořice
- lžička mleté skořice
- sklenici vody
- sklenku rumu (nemusí být)
Postup
Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Citróny také oloupejte, zbavte bílé hmoty pod slupkou a nakrájejte také na malé kousky. Všechno dejte do mísy, smíchejte vodou, s cukrem a s kořením. Vložte do dobře předehřáté trouby (asi na 230–240 °C) a pečte přibližně hodinu. Během pečení směs občas kontrolujte a promíchejte. Asi 10 minut před koncem pečení přidejte skleničku rumu. Když máte hotovo, vyberte ze směsi celou skořici a hřebíčky a pečený čaj plňte do dobře vymytých skleniček.
Zdroj: Bylinky revue 11-12/2020