Vysoký krevní tlak (hypertenze) je nenápadný, ale právě proto velice závažný zdravotní problém. Trpí jím téměř pětina všech lidí. Za rizikové jsou obecně považovány hodnoty, které přesahují 140/90mm rtuťového sloupce, ale optimální hodnota je u každého různá, v návaznosti na věk a další osobní parametry.
Dochází k němu z různých důvodů. Někdy je příznakem různých chorob, například nádorů, onemocnění ledvin, některých onemocnění srdce a podobně. Zpravidla nejdříve dochází ke kolísání, později se hodnoty zvyšují trvale a to už má negativní vliv na mozek i cévy. Důsledkem může být i fatální zdravotní komplikace, proto je třeba hodnotám krevního tlaku věnovat pozornost. Pokud máme vyšší tlak, rozhodně není vhodné to ignorovat. Lékař obvykle nasadí zdravou dietu, doporučí upravit pracovní nebo životní podmínky, předepíše léky. Jako podpůrná léčba mohou posloužit i bylinky, které dovedou tlak snižovat, tzv. hypotenzíva. Které to jsou?
ČESNEK
Česnek je dostupná bylina, kterou často užíváme i v kuchyni, není tedy žádný problém ji často konzumovat. Dokáže v těle zvýšit hladinu oxidu dusnatého, který umí uvolnit cévy. Tím zvýší průtok krve a sníží jeho tlak. Ideální množství jako prevence proti hypertenzi je jeden stroužek denně.
ZÁZVOR
Stejně jako česnek má silně zahřívací účinky a také dovede snížit tlak. Je to proto, že zlepšuje krevní oběh a umí uvolnit svaly, které obklopují cévy; tím zlepší proudění krve. Hodně lidí má v oblibě zázvorový čaj nebo si přidává prášek ze sušeného zázvoru do jídla.
LEVANDULE
Tato voňavá bylinka má velké využití v kosmetice i v léčitelství. Podporuje činnost srdce, ale také zklidňuje duši i tělo a snižuje tep i krevní tlak. Můžeme si ji dopřát ve vonné koupeli, nakapat do aromalampy nebo si z ní připravit čaj či limonádu.
BAZALKA
Další z výrazně voňavých bylinek, kterou najdeme hlavně v pokrmech italské kuchyně – lístky bazalky se přidávají do salátů nebo se z ní připravuje pesto. Má ale i léčivé účinky. Pomáhá na trávení a rovněž dovede snížit tlak, protože látky v ní obsažené blokují stahování cév.
HLOH
Drobné červené plody hlohu, tzv. hložinky, můžeme na podzim vidět na mnoha místech – v parcích, zahradách i křovinách. Pro léčebné účely se využívají ale i květy, kůra a listy. Hloh pomáhá proti arytmiím, uklidňuje, funguje proti nespavosti a snižuje tlak krve. Dovede také zlepšovat obtíže, jimiž trpí ženy v klimakteriu.
Zařaďte tyto potraviny a byliny do svého jídelníčku a života. Vyzkoušejte třeba recept na zdravou pomazánku, která pomůže snížit krevní tlak.
Budete potřebovat:
• 2 balíčky nízkotučné Lučiny
• 1⁄2 kelímku pomazánkového másla
• 2 lžíce jogurtu
• 2 stroužky česneku
• hrst čerstvých lístků bazalky
• sůl
Postup:
Lučinu, pomazánkové máslo a jogurt vyšleháme. Přidáme nastrouhaný česnek a polovinu bazalky, kterou nasekáme nadrobno. Všechno promícháme a podle chuti přisolíme. Pomazánku mažeme na celozrnný chléb nebo topinku a ozdobíme zbylými lístky bazalky.