Nové dárkové sady, kosmetika, zdravé dobroty, více na: mojebylinky.cz/bylinkove-darkove-sady

Nejlepší bylinky pro zdraví: co pěstovat a proč?

Nejlepší bylinky pro zdraví: co pěstovat a proč?

Pokud se vám nechce spěchat do lékárny pro farmaceutika nebo chcete zkusit přírodní podpůrnou léčbu, bylinky jsou pro vás jasná volba. V tomto článku se dozvíte, jaké bylinky jsou nejlepší na nejčastější zdravotní potíže, které nás mohou potkat.

Účinky bylinek na zdraví

Bylinky pro imunitu: Jednou z nejlepších bylinek na podporu imunity je echinacea. Echinacea v našem těle stimuluje aktivitu bílých krvinek, které se starají o odstraňování škodlivin z těla. Dalším velice silným podporovatelem imunity je rakytník díky svému velkému obsahu vitamínu C.

Bylinky na trávení: Na problémy s trávením a zažíváním se výborně hodí máta, která zklidňuje žaludeční svalstvo a zlepšuje průtok žluči, jíž tělo používá k trávení tuků. Vedle máty je na trávení dobrý také zázvor, který urychluje průchod jídla žaludkem.

Bylinky na nachlazení: Při nachlazení můžeme sáhnout opět po echinacei nebo šípku, který má vysoký obsah vitamínu C. Obě byliny, plus ještě další tři k tomu, najdete v našem balíčku na chřipku, díky kterému vás chřipka a nachlazení už nikdy nebudou trápit tak dlouho jako dříve!

Bylinky proti stresu: V dnešní uspěchané době se může vaším dobrým společníkem stát levandule, jejíž aromatické složky relaxují limbický systém mozku a tím v nás odbourávají stres. Podobné účinky má meduňka, která zvyšuje hladiny kyseliny gama-aminomáselné (GABA) v mozku, a chrání tak naše mozkové buňky před přílišnou stimulací.

Jak využít bylinky

Když jsme si řekli, jaké bylinky jsou dobré na co, pojďme si nyní říci, jak je můžeme správně využít. Na všechny výše uvedené problémy se hodí každá z následujících metod stejnou měrou, záleží na vás, jakou si vyberete.

Nejčastějším způsobem využití bylinek jsou čaje a odvary. Stačí vzít bylinu a nechat ji louhovat ve vroucí nebo horké vodě zhruba deset minut.

Dále si můžete z byliny připravit tinkturu tím, že je naložíte do vysokoprocentního alkoholu (například vodky nebo slivovice). Takto si je můžete uchovat po delší dobu, protože vám vydrží. Například tinktura z echinacey se často používá na podporu imunity.

Proti nachlazení a stresu lze využít také inhalaci. Zejména levandule nebo máta se takto používá. Stačí tyto byliny dát do horké vody a vdechovat páru, která z vody stoupá. Dobré je si přitom přikrýt hlavu ručníkem, aby co nejméně páry unikalo do okolí.

Pro mlsnější z vás můžeme také doporučit metodu vyrábění sirupů. Bylinky povaříte ve vodě, scedíte a do vzniklého odvaru přidáte cukr nebo med, který necháte rozpustit. Poté směs vaříte, dokud nezhoustne, a po vychladnutí ji přelijete do lahví.

Pěstování léčivých bylinek

Základní pravidla pro správné pěstování bylinek, ať už na zahradě nebo na parapetu, jsou správné umístění, kvalitní půda a pravidelné stříhání.

Umístění je důležité, protože bylinky potřebují dostatek slunce, ideálně 6–8 hodin denně.

Půda by měla být dobře propustná a bohatá na živiny. Nezapomeňte na drenáž, aby se zabránilo hromadění vody.

Bylinky pravidelně stříhejte, aby se podpořil jejich růst a rozvětvení a vaše úroda byla bohatší.

Jako nejlepší bylinky pro pěstování doma bychom vám mohli doporučit zejména bazalku, mátu, rozmarýn, pažitku a tymián. Jsou jednoduché na údržbu a mají široké využití. S těmito rozhodně neprohloupíte.

Závěr

Bylinky jsou darem přírody pro nás a naše zdraví. Není těžké se naučit těchto darů využívat a pečovat o ně. K tomu jsme tu pro vás my, z redakce Mojebylinky.cz, abychom vám přitom byli vždy nápomocni.