Dárek předplatitelům, nástěnný kalendář 2025

Marmeláda z černých jeřabin

Marmeláda z černých jeřabin je lahodná pochoutka, která ozvláštní vaše dezerty i každodenní svačiny. S bohatou chutí a temnou barvou se skvěle hodí do jogurtu, rolád nebo perníku. Příprava vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Po uvaření se marmeláda plní ještě horká do sklenic, kde zachová své zdravé a chutné vlastnosti – ideální na zdravé mlsání kdykoli.

Budete potřebovat:

- 2 kg jeřabin
- 1 kg cukru
- 2 balení želírovací směsi
- 3 dcl vody

Postup

Jeřabiny přebereme, zbavíme stopek a opereme v tekoucí vodě. Vložíme do kastrolu, zalejeme vodou a vaříme asi 20 minut, dokud kuličky nezměknou. Potom je propasírujeme přes jemné síto. Nejde to moc rychle, proto je třeba trpělivosti, ale věřte tomu, že se to vyplatí. Propasírovanou hmotu nalijeme opět do kastrolu a dobře promícháme s cukrem a s želírovací směsí. Všechno vaříme 5–10 minut, aby se ovocná hmota dobře propojila s cukrem. Když začne houstnout, plníme ji ještě horkou do dobře vymytých, ideálně ještě horkých sklenic. Marmeláda je vynikající do jogurtu, do rolád, perníku či jiných dezertů – nebo jen tak ke zdravému mlsání.

Zdroj: Bylinky revue 11-12/2020

 

banner BR1024