Nové dárkové sady, kosmetika, zdravé dobroty, více na: mojebylinky.cz/bylinkove-darkove-sady

Kvalitní spánek a zdravá mysl jdou ruku v ruce

kvalitni spanek

Text: Marek Vodička

Spánek je základní potřebou našeho těla, kterou často podceňujeme, přestože hraje klíčovou roli v našem duševním zdraví. V dnešní uspěchané době, kdy téměř neodtrháváme oči od obrazovek je kvalitní spánek stále větším luxusem. Jak ale spánek skutečně ovlivňuje naši mysl a celkovou duševní pohodu? Podíváme se na to, jak je kvalitní spánek důležitý pro naše duševní zdraví, prozkoumáme biologické procesy probíhající během spánku a nabídneme praktické rady, jak zlepšit kvalitu našeho spánku. Pokud si uvědomíme, jak zásadní roli spánek hraje v našem duševním životě, můžeme lépe pečovat o naše tělo a mysl, a vést tak zdravější a plnější životy.

***

V čem napomáhá kvalitní spánek našemu duševnímu zdraví?
Co se děje v našem těle a mozku během spánku?
Jak zlepšit kvalitu našeho spánku?

***

V kostce

Hned na úvod uveďme krátký přehled toho, proč je spánek ohromně důležitý nejen pro naše tělesné ale i duševní zdraví. Ačkoli je spánek dodnes často podceňovaným prvkem našeho každodenního života, přesto je pro nás naprosto nezbytným. Není to totiž jenom doba, kdy naše tělo odpočívá, ale také čas, kdy mozek provádí celou řadu důležitých úkolů. Během hlubokého spánku například dochází k výměně informací mezi krátkodobou a dlouhodobou pamětí, takže to, co se naučíme během dne, se během noci ukládá do dlouhodobé paměti, takže pokud se chceme naučit něco nového, musíme se dobře vyspat.

Kromě toho, že spánek ovlivňuje naši schopnost soustředit se a učit se nové věci, má také přímý vliv na naše emocionální zdraví. Když spíme, naše tělo produkuje různé hormony, které regulují náladu, energii a celkovou pohodu. Například během spánku se vylučuje hormon melatonin, který nejenže pomáhá regulovat spánkový cyklus, ale také má silné antioxidační účinky a může pomoci chránit mozkové buňky před poškozením.

Nedostatek spánku může mít za následek více než jen podrážděnost a ospalost. Chronický nedostatek spánku je spojen s vyšším rizikem rozvoje duševních poruch, jako jsou deprese a úzkostné stavy. V některých kulturách se spánková deprivace používala jako forma mučení, což jen zdůrazňuje, jak důležitý spánek pro naši psychickou stabilitu je.

Jedním z méně známých faktů je, že spánek hraje klíčovou roli v procesu tzv. „mozkového úklidu“. Během spánku se totiž mozkové buňky stahují, čímž umožňují mozkomíšním tekutinám efektivněji odstraňovat toxiny, které se během dne nahromadily. Tento proces je nezbytný pro udržení zdraví mozkových buněk a prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.

Kromě těchto fascinujících procesů má spánek také významný vliv na naši imunitu. Během spánku se zvyšuje produkce cytokinů, což jsou proteiny, které pomáhají bojovat proti infekcím a zánětům. Pokud tedy chcete být odolnější vůči nachlazení a chřipce, je důležité dbát na dostatek kvalitního spánku.

Spánek tedy není čas, kdy naše tělo a mozek takříkajíc „vypnou“. Je to naopak aktivní, dynamický stav, během kterého dochází k celé řadě velice důležitých procesů, které jsou nezbytné pro naše fyzické a duševní zdraví. Příště, když budete přemýšlet, zda zůstat vzhůru ještě o hodinu déle, vzpomeňte si na všechny tyto neuvěřitelné věci, které se během spánku dějí, a raději si dopřejte spánek. Vaše tělo i mysl vám za to poděkují.

Biologické procesy během spánku

Po tomto krátkém, obecném přehledu toho, v čem všem je pro nás spánek důležitý, se můžeme přesunout do konkrétnější roviny. Podívejme se na některé biologické procesy, které se uvnitř nás během spánku odehrávají. Jak jsme již řekli, spánek je dynamický proces, během kterého probíhá v našem těle a mozku řada důležitých biologických funkcí, které mají hluboký vliv na naše psychické i fyzické zdraví. Když se uložíme ke spánku, naše tělo se nepřepíná do režimu nečinnosti, naopak se v něm rozjíždí série složitých a životně důležitých procesů.

Během spánku dochází k obnově energetických zásob v buňkách, což je klíčový proces pro udržení našich fyzických a duševních sil. Tento proces zahrnuje především syntézu ATP (adenosintrifosfátu), hlavní energetické molekuly v těle, která je nezbytná pro buněčné funkce. Během hlubokého spánku naše tělo efektivněji využívá a produkuje ATP, což zajišťuje, že máme dostatek energie pro náročné úkoly, které nás čekají během dne. 

Spánek také umožňuje buňkám opravit poškozené mitochondrie, což jsou jakési „energetické továrny“ našich buněk, a tím zvyšuje jejich efektivitu. Kromě toho se během spánku snižuje produkce stresových hormonů, jako je kortizol, které mohou negativně ovlivňovat metabolismus a energetickou rovnováhu. Obnova energetických zásob během spánku je vysoce důležitá pro správné fungování imunitního systému, který potřebuje energii k boji proti infekcím a zánětům. Celkově je kvalitní spánek nezbytný pro zajištění dostatečné energetické kapacity našich buněk, což má přímý vliv na naši výkonnost, zdraví a pohodu.

Regenerace buněk je velice důležitá, protože během dne naše buňky čelí různým stresovým faktorům a poškozením, a právě v noci dochází k jejich opravě. Růstový hormon, který je zásadní pro regeneraci a růst tkání, je vylučován právě během hlubokého spánku. To je také důvod, proč se po kvalitním spánku cítíme fyzicky svěžejší a připravenější na nový den. Spánek také podporuje syntézu proteinů, což je klíčové pro regeneraci svalů a tkání po fyzické námaze. Sportovci a ti, kdo posilují, by si tedy měli dát velice záležet na tom, aby měli dostatek kvalitního spánku.

Během spánku se také odehrává velice důležitý proces regulace hormonů leptinu a ghrelinu. Tento proces má zásadní vliv na naši chuť k jídlu a energetickou rovnováhu. Leptin je hormon produkovaný tukovými buňkami, který signalizuje mozku, že tělo je nasyceno a má dostatek energie. Během kvalitního spánku se hladina leptinu zvyšuje, což po probuzení pomáhá potlačit chuť k jídlu a předcházet přejídání. Naopak ghrelin, hormon produkovaný žaludkem, který stimuluje hlad, klesá během spánku. Tento pokles ghrelinu přispívá k udržení pocitu sytosti a snižuje potřebu jezení v noci. 

Nedostatek spánku narušuje tuto rovnováhu, což vede ke snížené hladině leptinu a zvýšené hladině ghrelinu, a tím zvyšuje chuť k jídlu. To může vést k přejídání a potenciálně k přibírání na váze. Regulace těchto hormonů během spánku je tedy důležitá pro udržení zdravé tělesné hmotnosti a prevenci obezity. Kvalitní spánek je proto nezbytný pro správné fungování hormonální regulace chuti k jídlu a celkovou energetickou rovnováhu těla.

Sny

A co sny? Sny jsou dalším fascinujícím aspektem spánku. I když přesná funkce snů je stále předmětem výzkumu, mnozí vědci se domnívají, že sny mohou hrát roli v emocionální integraci a zpracování zážitků. Sny nám umožňují bezpečně prozkoumávat a vyrovnávat se s našimi obavami a touhami, což může mít pozitivní dopad na naši psychickou pohodu. Sny si můžeme představit jako takovou noční terapii, kdy náš mozek přehrává a analyzuje události a emoce, se kterými jsme se během dne setkali. 

Pokračování v Dobromyslu 


 DO18 blog